Wikileaks publiceert duizenden mails van Erdogans partij

President Erdogan.

President Erdogan.© AD

De klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft vanavond laat honderdduizenden e-mails openbaar gemaakt van de Turkse AKP, de regeringspartij van president Recep Tayyip Erdogan. En het gaat pas om het eerste deel, schrijft de website, die eerder zei na de publicatie klaar te zijn voor 'een gevecht'.

AD

De site kreeg direct te maken met meerdere cyberaanvallen, die soms wel en soms niet 'gewonnen' werden, aldus de site.CouppogingHet gaat om bijna 300.000 mails die werden verstuurd tussen 2010 en 6 juli van dit jaar, ongeveer een week voor de gefaalde couppoging. Volgens Wikileaks heeft de bron die de berichten doorspeelde niets met de staatsgreep te maken, of met andere landen die tegen Erdogan zijn. De site wilde de e-mails aanvankelijk later dit jaar publiceren, maar maakte haast omdat Erdogan de jacht heeft geopend op iedereen die met de couppoging te maken had.,,Het is belangrijk om op te merken dat deze e-mailaccounts voornamelijk worden gebruikt voor zaken die met de wereld te maken hebben en voor de meest gevoelige interne zaken'', aldus de site in een verklaring. Bekijk de e-mails hier.AssangeWikileaks werd in 2006 opgericht door Julian Assange en heeft sindsdien al heel wat geheime documenten gepubliceerd. In 2010 werd op de klokkenluiderswebsite onder meer een groot aantal geheime diplomatieke documenten van de Verenigde Staten vrijgegeven. Dat leidde tot gezichtsverlies in Washington en ondermijnde heel wat diplomatieke relaties van de VS.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee