Goud blinkt in paardenstad Weert

Het gebied in Weert waar Rob Ehrens zijn bedrijf mag bouwen.

Het gebied in Weert waar Rob Ehrens zijn bedrijf mag bouwen. © Jeroen Kuit

Met de komst van Rob Ehrens ziet paardenstad Weert overal goud blinken. Het zou goed zijn als de politiek woensdagavond even stilstaat bij de feiten. Want er zijn nog veel vragen.

Carola de Boer

Dat Weert nu een provinciaal speerpunt voor de paardensport is, heeft de stad te danken aan Adri Gordijn. De grondlegger van stal de IJzeren Man genoot grote bekendheid in de paardenwereld. En nam Weert in die vaart mee. Maar toen Gordijn vijf jaar geleden plotseling overleed, bleef hippisch Weert ontredderd achter.

GoudkustNu de bondscoach van de springruiters Rob Ehrens naar Weert wil komen, is het stadsbestuur weer hoopvol. Inmiddels heeft de gemeenteraad nagenoeg klakkeloos ingestemd met de verkoop van de gronden aan de Nelissenhofweg voor Ehrens’ bedrijf. Een plek waar ooit het Bisschoppelijk College stond, naast de kazerne.

Weertenaren noemen het de goudkust. Daar mag Ehrens een bedrijf voor topsport en breedtesport neerzetten, met binnen- en buitenbak, vijftig stallen, woonhuis en weides. 35.000 m² grond koopt hij voor uiteindelijk zo’n 350.000 euro, terwijl die voor 1,7 miljoen euro in de boeken staat. Dat dit een koopje is, komt omdat de gemeente dit terrein ‘gratis’ kreeg bij de deal rondom de kazerne.

Met afgrijzenEhrens kun je niets verwijten. Hij wordt door Weert in de watten gelegd en wie wil dat nou niet? De paardenwereld in Weert kijkt er met afgrijzen naar, maar durft hardop over de man die in de hippische sport echt wat gepresteerd heeft, niets te zeggen. „Het is schandalig om die grond op de mooiste plek in Limburg zo goedkoop weg te geven”, zegt een Weerter paardenman die anoniem wenst te blijven. „Anderen moeten sjacheren en lobbyen om een beetje subsidie te krijgen.”

De gemeenteraad heeft er bewust voor gekozen. En wat gebeurt er als Ehrens zijn bedrijf over vijf jaar verkoopt aan een rijke Amerikaan? Komt er dan nog iets terug naar de gemeentekas? In het koopcontract wordt daar met geen woord over gerept.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Reageren? carola.deboer@mgl.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee