Dader treinaanval loog over afkomst

© HBVL

De 17-jarige Muhammad Riyad, die maandagavond treinreizigers te lijf ging met een bijl, heeft gelogen om Duitsland binnen te raken. Hij beweerde van Afghanistan te zijn, maar is vermoedelijk afkomstig uit Pakistan. Zo maakte hij een grotere kans dat de asielaanvraag goedgekeurd werd.

HBVL

Aanvankelijk werd gedacht dat de 17-jarige dader, die door de politie werd doodgeschoten, een Afghaan was die als niet-begeleide minderjarige vluchteling naar Duitsland zou zijn gekomen. Daarover blijkt nu twijfel te bestaan.

AsielaanvraagDe Duitse zender ZDF berichtte woensdag dat de tiener waarschijnlijk de Pakistaanse nationaliteit heeft en zich bij zijn komst naar Duitsland als Afghaan had voorgedaan, zodat er een grotere kans was dat de asielaanvraag werd goedgekeurd.

De zender citeert bronnen binnen de veiligheidsdiensten en baseert zich op videoanalyses. De dader zou tijdens de aanval onder meer termen gebruikt hebben die eigen zijn aan een Pasjtoe-dialect uit Pakistan. Daarnaast werden Pakistaanse documenten bij hem thuis gevonden en zou IS naar hem verwezen hebben als “Muhammad Riyad”, terwijl hij in Duitsland geregistreerd staat als “Riaz Kahn”.

Met bijl en mesNa de aanval maandagavond door een 17-jarige vluchteling met een bijl en een mes op een trein in het Duitse Würzburg, verkeren nog twee slachtoffers in kritieke toestand. Dat heeft de politie van Unterfranken, een regio in de bondsstaat Beieren, woensdag gemeld.

Bij de aanval op de trein raakten vijf mensen gewond. Dinsdag werd hij opgeëist door terreurgroep IS. De dader “is een van de strijders van Islamitische Staat en heeft de aanval uitgevoerd na de oproep om landen die deel uitmaken van de coalitie tegen IS te viseren”, zo berichtte nieuwsagentschap Amaq.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee