Noodtoestand in Frankrijk verlengd

Een Franse soldaat tijdens de noodtoestand na de aanslagen in Parijs,

Een Franse soldaat tijdens de noodtoestand na de aanslagen in Parijs,© AD

Het Franse parlement heeft ingestemd met de verlenging van de noodtoestand in Frankrijk tot eind januari 2017. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

AD

De verlenging gebeurde zes dagen na de aanslag in Nice, die aan 84 mensen het leven kostte. Na deze aanslag, gepleegd op de nationale feestdag, kondigde de regering van de socialistische premier Manuel Valls aan dat ze de noodtoestand met drie maanden wilde verlengen. Dat werden er afgelopen nacht zes. De regering gaf daarmee toe aan een eis van de conservatieve oppositie.Verhit debatHet debat in het parlement ging er bij momenten verhit aan toe. De oppositie eiste zelfs een parlementair onderzoek naar het bloedbad. Premier Valls wees er daarbij op dat "elke verdeeldheid ons een beetje kwetsbaarder maakt".Het wetsvoorstel moet nu nog worden goedgekeurd door de Senaat, die de tekst vandaag zal behandelden. De noodtoestand is al sinds november na de aanslagen in Parijs van kracht. President François Hollande gaf een week geleden nog in de uren voor de aanslag in Nice aan dat de periode afliep op 26 juli. Tweemaal verlengdFrankrijk verlengde de noodtoestand tweemaal, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg en andere veiligheidsmaatregelen werden ingevoerd. De laatste keer was dat tot 26 juli, in de periode van het EK voetbal en de Tour de France.De noodtoestand maakt het de politie onder meer mogelijk om huiszoekingen op eender welk moment uit te voeren, of de gegevens van computers en gsm's raadplegen, allemaal zonder een bevel van de onderzoeksrechter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee