Saoedische jagers Pokémon gearresteerd

Pokémon Go-spelers in Indonesië, een ander islamitisch land.

Pokémon Go-spelers in Indonesië, een ander islamitisch land.© EPA

Saoedische veiligheidsfunctionarissen hebben drie jonge mannen aangehouden die op een vliegveld op jacht waren naar Pokémon-wezentjes in de app Pokémon Go. Pokémon zijn namelijk verboden in het land. Het drietal is overgedragen aan de politie.

AD

Volgens de nieuwssite Al-Muwatin stonden ze op de parkeerplaats van een luchthaven van Jizan met hun mobiele telefoons 'foto's te maken'.Zware strafDe spelers wacht mogelijk een zware straf. Het hoogste islamitische instituut van Saudi-Arabië sprak in 2001 een 'fatwa', een juridisch advies, uit waarin Pokémon werd verboden. Het instituut vernieuwde de fatwa deze week om mensen daaraan te helpen herinneren, volgens Arab News.Het permanente comité voor rechtsvraagstukken was van mening dat het om een geluksspel ging dat niet strookte met de islamitische wetgeving. Zo zouden de Pokémon kaartspellen een vorm van gokken zijn en zijn de geleerden bezorgd over de referenties naar andere geloven, waar gelovigen meerdere goden aanhangen. Ook zou de spelserie onterecht de evolutietheorie van Charles Darwin promoten. De nieuwe variant Pokémon Go vormt volgens de rechtsgeleerde sjeik Saleh al-Fausan daarop geen uitzondering.SchadelijkAbbas Shouman, de vice-president van het grootste islamitische instituut in Egypte, noemde Pokémon Go aan het begin van deze week ,,schadelijk". Shouman tegen Gulf News: "Mensen lijken net dronkaards door dit spel. Gaan er gekken binnendringen op plekken als moskees, kerken, gevangenissen and militaire bases, op zoek naar Pokémon?"

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee