Harde woorden, opzienbarende daden

© ANP

Een beweging van burgers met een nationalistische ondertoon, die het recht in eigen hand neemt. Een beknopte karakterschets van de Soldiers of Odin (SOO), in de praktijk gebracht afgelopen weekend in Winschoten. De burgerwachtbeweging is ook in Zuid-Limburg actief. Wie of wat is SOO eigenlijk?

AD

,,Soldiers of Odin Chapter Groningen heeft gisteren na een klopjacht van een uur een azc'er uit het naastgelegen dorp Oude Pekela aangehouden! Hij heeft er voor gezorgd dat al een aantal dagen, vrouwen en meisjes niet meer op straat durven te komen!" Dat schrijft de van oorsprong Finse organisatie op zijn Facebook-pagina. Ronald Kiewiet, leider van de club in Noord-Nederland, was bij de burgerarrestatie. ,,We kregen betrouwbare meldingen dat een kerel vrouwen lastig viel. Daarop zijn we gaan zoeken. Toen we hem zagen, hebben we hem in het Engels aangesproken dat hij moest blijven staan. Ik heb zelf 112 gebeld en was erbij toen de politie kwam om hem mee te nemen."

MishandelingOpmerkelijk genoeg heeft een woordvoerder van de politie een andere lezing dan Kiewiet: ,,Na een melding zijn wij ter plaatse gekomen. Daar troffen we een in elkaar geslagen man aan. Van leden van de Soldiers of Odin was echter geen sprake. De man is dus niet overgedragen door de groep.'' Kiewiet ontkent dat hij of zijn medesoldaten iets met de mishandeling te maken hadden. ,,Waar wij stonden zijn volop camera's. Ik denk dat die kerel al eerder klappen had gekregen. Wij waren het niet."

LimburgHet incident mag dan hebben plaatsgevonden in het noorden van het land, SOO is ook in Limburg vertegenwoordigd. Dat blijkt op de Facebook-pagina van de beweging. Op de vraag wanneer de beweging naar Limburg komt, wordt geantwoord dat Soldiers of Odin al een chapter in Zuid-Limburg heeft. Waar de groep precies zit, is niet duidelijk. Wel circuleert er een foto online waarop een aantal leden van de groep in Kerkrade poseert, zo meldt 1Limburg.

OphefPvdA-kamerlid Ahmed Marcouch heeft zijn afschuw over het voorval in Groningen uitgesproken. Hij heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de actie van SOO, zo liet hij in het Radio 1 Journaal van de NOS weten. ,,Het kan niet zo zijn dat deze mensen voor eigen rechter gaan spelen. Ik heb Kamervragen gesteld om aan te geven dat neonazi-achtige groeperingen niet de vrije hand mogen hebben om op migranten en vluchtelingen te jagen.”

BabbeltjeNa verhoor op het bureau is de mishandelde man weer vrijgelaten. Hij zou zelf hebben verklaard een babbeltje te willen maken met de vrouwen. De politie heeft hem uitgelegd wat voor consequenties die gesprekken kunnen opleveren. Vervolgens is hij vrijgelaten. Geen van de vrouwen die volgens de Soldiers belaagd zouden zijn, hebben zich gemeld bij de politie. Er zijn echter wel vragen over de verwondingen van de asielzoeker. De politie neemt niet aan dat de Soldiers verantwoordelijk is voor de mishandeling. ,,Vooralsnog hebben wij geen informatie dat iemand van de Soldiers of Odin de man in elkaar geslagen heeft.''VigilantesDe politie-woordvoerder meldt dat de Soldiers of Odin in beeld is bij de politie, maar dat er nog geen sprake is van strafbare feiten. ,,Deze groep is natuurlijk anders dan de normale buurtpreventie-groepen en de Buurtwhatsapp-groepen, maar er zijn vooralsnog geen strafbare feiten waargenomen. Er is dus ook geen reden om ons toezicht op de groep te verhogen.'' De acties van de groep worden gewaardeerd, maar er moet volgens de woordvoerder opgepast worden dat er geen sprake is van eigenrichting. ''We juichen de observaties alleen maar toe, maar ze moeten niet voor eigen rechter gaan spelen. Op dat moment gaat het te ver en grijpen we in''. Het advies luidt dan ook om alle incidenten gewoon te melden aan de politie en niet alleen te delen via sociale media.

Neonazistisch verledenDe club telt inmiddels in Nederland meer dan 100 leden en 6 vestigingen ofwel chapters, aldus Kiewiet. ,,Het groeit gestaag. Met name na de aanhouding krijgen we veel reacties." Volgens Kafka, dat onderzoek doet naar extreem-rechtse groeperingen, hebben enkele Soldiers of Odin een neonazistisch verleden. Het gaat om de leider van de Nederlandse groep, die zich Ragnar noemt. Hij zou voorheen aangesloten zijn bij Combat 18. Anderen zouden komen uit Voorpost en Identitair Verzet. ,,Extreem rechtse clubjes zien zich door de toon van het asieldebat gesterkt in hun overtuiging," zegt Kafkawoordvoerder Jaap van Beek. ,,Dat geeft kennelijk het zelfvertrouwen om hun ideeën te proberen uit te voeren."

VeiligVolgens Kiewiet wil de groepering vooral proberen de straten weer veilig te krijgen. ,,Als een Nederlander, Pool of Bulgaar zich misdraagt, dan grijpen we ook in." Op de vraag waarom de organisatie zich zegt te richten op Arabische asielzoekers, zegt Kiewiet: ,,Wat de reden is? Kijk om je heen. Je hoort niets anders dan berichten over aanranding en mensen lastigvallen. Asielzoekers hier gedragen zich intimiderend naar vrouwen. Je bent hier te gast, dat hoor je niet te doen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee