Mollema blijft tweede ondanks tijdverlies, Froome loopt uit

© anp

De zware zeventiende etappe in de Ronde van Frankrijk is woensdag geëindigd met twee grote winnaars. De Rus Ilnoer Zakarin pakte de dagzege in de bergetappe door de Zwitserse Alpen met een steile slotklim naar het bergdorp Finhaut-Emosson. Op ruime afstand van de dagwinnaar boekte geletruidrager Chris Froome wederom kostbare seconden tijdswinst op zijn concurrenten: Bauke Mollema, Adam Yates en Nairo Quintana.

ANP

In een schroeiend tempo trok het peloton woensdag vanuit Bern richting de Alpen. Pas op de eerste beklimming na 70 kilometer slaagde een groepje renners erin om zich af te scheiden van het peloton. Stef Clement nam als best geklasseerde renner het initiatief voor de ontsnapping met in totaal veertien renners. En omdat de vluchters geen gevaar vormden voor het klassement kregen ze de kans om een voorsprong van maximaal 13 minuten op te bouwen.

Hun strijd om het dagsucces begon op de Col de la Forclaz, de voorlaatste klim van de eerste categorie. In dienst van zijn ploeggenoot Jarlinson Pantano zorgde Clement ervoor dat er niemand weg kon blijven. De 33-jarige Brabander zette Pantano af aan de top zodat de Colombiaan optimaal kon profiteren van zijn specialisme: afdalen. Samen met bolletjestruidrager Rafal Majka begon Pantano aan de finale. Zakarin maakte zijn achterstand op de klim van de buitencategorie snel goed en op 6 kilometer van de finish plaatste de 26-jarige Tourdebutant de beslissende demarrage voor de grootste zege uit zijn loopbaan.

Het gevecht tussen de klassementsrenners moest toen nog beginnen. Kopman Richie Porte van BMC toonde zich de beste klimmer uit de top tien. Alleen Chris Froome kon het tempo van zijn voormalig meesterknecht volgen. Bijna 8 minuten na de winnaar rolden de oud-ploeggenoten samen over de finish. De Britse wittetruidrager Adam Yates beperkte zijn verlies tot 8 seconden, Nairo Quintana gaf 28 seconden toe en Bauke Mollema incasseerde het grootste tijdverlies (40 seconden) maar staat nog wel op de tweede plaats in het algemeen klassement. ,,Ik hoop dat ik de komende dagen beter voor de dag kom anders zal het moeilijk worden. Ik ga er voor vechten'', reageerde de Nederlandse kopman van Trek-Segafredo.