Speechschrijfster Trump geeft plagiaat toe

© anp

Een speechschrijfster van de Trump Organisation, het bedrijf van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het invoegen van passages in de toespraak van Trump's vrouw Melania op de Republikeinse Nationale Conventie maandagavond. De passages, die dinsdag tot commotie leidden, leken op delen van een speech van first lady Michelle Obama uit 2008.

ANP

De vrouw, Meredith McIver, gaf woensdag een verklaring uit waarin ze zich verontschuldigde voor het gebruik van deze passages. Ze zei dat Melania Trump ze tijdens een telefoongesprek had voorgelezen, maar ze had deze niet gecontroleerd om te zien hoe zeer ze leken op Obama's toespraak bij de Democratische Nationale Conventie acht jaar geleden.

In de Amerikaanse media werden de passages tegenover elkaar gezet en vergeleken en daaruit bleken frappante overeenkomsten. Zo blikte Melania met dezelfde woorden terug op haar jeugd als Michelle en somde zij in enkele gevallen morele waarden op in dezelfde woorden en in dezelfde volgorde.

Melania verklaarde voorafgaand aan haar toesprak dat ze de speech ,,met zo weinig mogelijk hulp'' zelf had geschreven. Trump liet na de toespraak via Twitter weten ,,bijzonder trots'' te zijn op zijn eega. McIver heeft haar ontslag nog aangeboden, maar Trump weigerde dit.

Woensdag noemde Trump alle publiciteit rondom de speech ,,goed nieuws''. Melania's toespraak ,,kreeg meer publiciteit dan iedere andere in de geschiedenis van de politiek, vooral als je moet geloven dat alle pers goede pers is'', tweette Trump twee dagen na de toespraak. ,,De media besteden meer tijd aan forensische analyse van Melania's speech dan de FBI besteedt aan Hillary's e-mails'', voegde Trump er nog aan toe.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee