Moeder hoort hart van overleden dochter kloppen in de borst van ander meisje

© MailOnline

Het lot sloeg ongemeen hard toe voor Debbie Stone: haar dochter stierf op zevenjarige leeftijd in het verkeer. De beslissing om de organen van Jade te doneren, maakt haar nu echter gelukkig. De Britse moeder hoorde het hart van Jade kloppen in de borst van Nellie-Mai, een hartpatiëntje dat nu dankzij haar moedige beslissing genezen is.

Hbvl

Want als er iemand het hartje van Jade verdiende, was het Nellie-Mai wel. Het meisje werd geboren met een zware hartafwijking en daardoor verlaten door haar ouders. Dokters riepen meteen een koppel kandidaat-pleegouders op zodat het kindje niet alleen zou hoeven te sterven als ze een hartaanval kreeg. Jeff en Sarah Evans waren daartoe onmiddellijk bereid en kregen snel de toelating voor een officiële adoptie: zo kon Nellie-Mai ook officieel in aanmerking komen voor een plaatje op de transplantatielijst.

Toen Jade in 2006 op haar fietsje werd aangereden in Dorset, kwam haar hart in aanmerking voor Nellie-Mai. Het orgaan maakte een reis van bijna 500 kilometer, maar de transplantatie was een succes en Nellie-Mai stelde het meteen veel beter. Nu is het meisje 11 en kwam het tot een emotionele ontmoeting met de moeder van haar donor. Hoewel de Britse wetgeving contact tussen betrokken families verbiedt, slaagde Nellie-Mai’s adoptievader erin om de familie van Jade terug te vinden. De gepensioneerde politie-inspecteur nam contact op en regelde een afspraak.

“Het hart van Jade klopte nog even hard”“De eerste keer dat ik het hartje van mijn dochter Jade hoorde kloppen, was ik nog zwanger van haar en onderging ik een echografie. En haar hart klopt nu nog steeds even hard bij Nellie-Mai”, vertelt Debbie (45) na de hereniging. “Het was mama Sarah die voorstelde om even te luisteren. Ik begon te wenen en Nellie-Mai omhelsde me meteen, want ik had het zelf nooit durven vragen.”

De ontmoeting deed mama Debbie, tien jaar na de dood van Jade, heel veel deugd. “Hoe pijnlijk het ook was om Jade te verliezen, na het tragisch ongeluk konden we niets meer doen om haar te redden. Het was het lot, net als haar hart nu aan niemand anders kan toebehoren dan aan Nellie-Mai. Ik ben zo blij dat ik haar heb leren kennen, want ze is even zorgzaam en lief als mijn dochter. Ik mis Jade nog elke dag, maar ik haal ook heel veel positieve gevoelens uit de gedachte dat haar dood niet voor niets is geweest en ze nu op deze manier verder leeft.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee