Universiteiten bezorgd over terugkomverzoek naar Turkije

© anp

Nederlandse universiteiten maken zich zorgen om Turkse wetenschappers en studenten die hier worden bestookt met terugkomverzoeken vanuit hun vaderland. VSNU, de koepelorganisatie van universiteiten, heeft van diverse leden telefoontjes gekregen over dergelijke mails uit Turkije.

AD

,,Docenten en studenten krijgen de berichten van de instelling in Turkije waaraan ze officieel verbonden zijn'', zegt VSNU-woordvoerder Bastiaan Verweij. ,,Het is maar de vraag wie dan precies het initiatief voor die e-mails heeft genomen.'' Onder anderen de Universiteit Utrecht heeft geconstateerd dat Turkse medewerkers en studenten mails hebben gekregen. ,,We zoeken nu uit om hoeveel mensen het gaat'', zegt rector magnificus Bert van der Zwaan. ,,Ik wil duidelijk maken dat ik de manier waarop Turkije nu met wetenschappers omgaat, heel verkeerd vind.'' WetenschappersWat precies de inhoud van de berichten uit Turkije is, weet Van der Zwaan niet. Zo'n 400 studenten uit Turkije stonden het afgelopen studiejaar ingeschreven aan een Nederlandse universiteit. EP Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs, meldt dat ook nog eens 18 Turkse studenten hier momenteel stage lopen en 13 studenten een deel van hun opleiding in Nederland volgen. Daarnaast werken ongeveer 250 Turkse wetenschappers aan Nederlandse universiteiten. De VSNU maakt zich bovenal ook zorgen om collega's in Turkije. In reactie op de couppoging van afgelopen vrijdag heeft de Turkse Hoge Raad voor Onderwijs 1577 decanen van alle universiteiten in Turkije ontslag aangezegd.Extreme maatregelenDe Turkse autoriteiten hebben gisteren ook de rector magnificus van vier universiteiten op non-actief gezet. De VSNU sluit zich aan bij een verklaring van de Europese vereniging van universiteiten die de extreme maatregelen in de academische wereld in Turkije scherp veroordeeld.Dat het onrustig is op de Turkse universiteiten, merkt ook StudyPortals, een internationaal studiekeuzeplatform. Sinds de mislukte staatsgreep is het aantal Turkse studenten dat op het platform op zoek gaat naar een opleiding in het buitenland, verdrievoudigd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee