Vroege start, hete dag

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Coen van den Braber blogt voor De Limburger over zijn ervaringen bij de Nijmeegse Vierdaagse.

Coen van den Braber

Ik ben een echte uitslaper. Lekker wat langer in mijn bed blijven liggen, vervolgens rustig ontbijten en starten met de dag. Maar tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is alles anders: vroeg opstaan hoort er nou eenmaal bij. Vandaag stond ik om drie uur op om vervolgens om half vijf te starten bij de Wedren. Dat is een tijdstip dat zelfs voor de meest doorleefde, geoefende en ervaren Nijmeegse Vierdaagse lopers extreem vroeg is. Het bestuur van de Vierdaagse besloot dat de Vierdaagselopers van de 30 en 40 km een half uur eerder mochten starten omdat het nationaal hitteplan van kracht was. Een extreem vroege start dus en een hele hete dag. Het leverde me wel hele bijzondere gesprekken op, keelpijn van het geschreeuw en ik moet er ook aan geloven. Mijn eerste blaar is een feit.

Omdat de start erg vroeg begon voor mij, kon ik al redelijk goed doorlopen. De dag van Wijchen is de tweede dag waarin onder andere Wijchen en Beuningen worden bezocht. Op deze tweede dag vallen de meeste mensen uit in vergelijking met de andere drie dagen. Lopers die ik vandaag sprak, zijn dan ook iets minder optimistisch over hun gesteldheid en blaren dan gisteren. Dat komt vooral door het tropische weer in de Gelderse stad.

Vandaag is ook de dag van Roze Woensdag, waarin veel wandelaars besluiten om met roze of paarse sjaals, hoedjes, petjes of T-shirts te wandelen om te laten zien dat iedereen vrij is om te zijn wie je bent: hetero of homo. Rond tien uur kreeg ik een goed overzicht van alle ‘roze wandelaars’ doordat ik op een viaduct liep. Terwijl auto’s naar ons toeterden, bekeek ik de roze en paarse gloed van wandelaars. Wat ik mezelf wel afvroeg waarom de militairen dan niet met paarse of roze accessoires rondliepen.

Een Nederlandse militair vertelde mij wat de regels zijn tijdens het lopen. Naast dat ze standaard 10 kilo in hun rugtas moeten hebben zitten (en dat wordt dan ook echt gewogen met een haakje langs de kant), zijn er standaard kledingvoorschriften. In dat militaire plaatje waarop staat welke schoenen, rugtas en broek je moet dragen, komen nou eenmaal geen roze of paarse kleuren voor. Maar genoeg andere mensen die wel in deze kleuren liepen, zowel lopers als aanmoedigend publiek.

Over het publiek gesproken: ik zou alle bezoekers heel erg graag willen bedanken voor hun gejuich, geschreeuw, hun hapjes en drankjes, de gratis toiletbezoekjes en de sproeiertjes in hun tuin. Want dat geeft je als wandelaar zoveel energie. En ondanks dit tropische weer stonden vandaag nog meer mensen dan ooit, voor mijn gevoel, langs de kant in de brandende zon. En de leuke spreuken langs de kant van de weg zorgen ook voor gesprekstof onderweg. ‘De pijn is ff, de trots is eeuwig’ stond op een spandoek. En voor veel wandelaars voelt dat ook echt zo: het voelt als een overwinning.

Wat me ook opviel vandaag is dat de muziek van André Hazes Junior erg in trek is. Overal waar je komt, hoor je het nummer ‘Leef’. Wat ik zelf heel erg leuk vind, is om geintjes uit te halen met het publiek. Tegen een oud vrouwtje, die bij mij totaal onbekend is, roepen ‘Hé, zit u hier ook. Leuk zeg!’. Dan zie je ze kijken en twijfelen en nog eens twijfelen van ‘Wie is dat nou?’ Echt heel erg leuk!

Bij de Wedren sprak ik een mevrouw die helemaal opging in de Nijmeegse Vierdaagse. ‘Een dag niet gewandeld, is voor mij een dag niet geleefd’, zei ze. En dat is ook wat je bij de Nijmeegse ziet. Eén groot feest, gevierd door niet-lopers en hele fanatieke lopers. En zoals een zin in de songtekst van ‘Leef’ van André Hazes Junior al luidt: ‘Leef alsof het je laatste dag is’. Het leven is zo voorbij, het gaat sneller dan je denkt. Vier daarom het leven, spreek met mensen die je totaal niet kent en je krijgt de mooiste verhalen.

De “blarenmeneer” komt over een half uurtje. Hij komt mij adviseren wat ik het beste met mijn voet kan doen, uitprikken of niet, intapen of niet. Hoe dan ook, morgen sta ik weer bij de start. Voor nu, slaap lekker. Tot morgen!

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee