Odin-oprichter: ‘wij zijn juist tegen geweld’

Volgens de in Kerkrade wonende leider en oprichter van Soldiers of Odin Netherlands is zijn club juist tegen geweld. Daarmee reageert hij op de negatieve publiciteit die is ontstaan rond de burgerwachtbeweging.
Print

„Ik heb de Nederlandse afdeling in februari dit jaar opgericht om iets goeds te doen”, zegt Ragnor, wat zijn bijnaam is. „Naast Limburg zijn er inmiddels chapters in nog zes provincies. Met in totaal zo’n 100 leden, waarvan 25 in Kerkrade”, zegt hij.

Volgens de leider zet de organisatie zich puur in voor meer veiligheid: „We plegen geen strafbare feiten. Daarbij hebben we onze regels. Wie geweld gebruikt of agressief is, vliegt er direct uit.” 

Ragnor ergert zich aan de berichten dat zijn club extreemrechts zou zijn: „We houden de straat veilig voor kinderen, vrouwen en ouderen. We spelen niet voor eigen rechter, maar dragen mensen over aan de politie. En we maken geen onderscheid naar huidskleur. Een blanke man die drugs dealt, houden we ook aan. Dus hoezo extreem?” 

Hij wijst naar zijn zoontje die in de straat speelt met twee getinte kinderen: „Ik denk wel rechts, maar  niet extreem.” Wel heeft hij een hakenkruis en SS-teken op zijn lijf getatoeëerd. Ragnor: „Dat is iets van vroeger, ik vind ze gewoon mooi. Sinds ik kinderen heb, ben ik een stuk rustiger geworden. Ik wil er voor ze zijn.”

Gemeente Kerkraade
De Gemeente Kerkrade bevestigt dat de leden van burgerwachtbeweging Soldiers of Odin tot op heden niet betrokken zijn geweest bij incidenten of misstanden in de gemeente Kerkrade.

Lees ook: Harde woorden, opzienbarende daden

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee