IS dreigt met meer aanslagen in Frankrijk

IS-strijders in Irak in 2014.

IS-strijders in Irak in 2014.© ANP

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft gedreigd om meer aanslagen te plegen in Frankrijk. In een video die verspreid werd via de sociale media zijn twee Franstalige jihadisten aan het woord.

AD/BELGA

De twee feliciteren de dader van de aanslag in Nice van 14 juli, waarbij 84 doden vielen. Ze onthoofden vervolgens twee mannen die ze ervan beschuldigden IS bespioneerd te hebben. Ze noemen de onthoofding een 'boodschap' voor Frankrijk, dat deel uitmaakt van de coalitie die wordt geleid door de VS en als doel heeft om IS uit te roeien in zowel Irak als Syrië.VideoVolgens SITE, het Amerikaanse centrum dat jihadistische websites in de gaten houdt, heeft IS de video mogelijk gemaakt in de Noord-Iraakse provincie Ninive, waar de terreurbeweging de macht heeft.Aanval op treinIS eiste eerder al de aanslag in Nice op. Dinsdag eiste de terreurgroep ook de aanval op een trein in de Duitse deelstaat Beieren op, waarbij een 17-jarige Afghaanse vluchteling met een bijl treinreizigers aanviel. Volgens Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann handelde de jongen niet in opdracht van IS. Wel was hij 'geprikkeld door de propaganda van terreurbeweging, aldus Herrman.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee