'Goedkope Pool verdwijnt'

Vooral in de bouw is de concurrentie van goedkope arbeidskrachten groot,

Vooral in de bouw is de concurrentie van goedkope arbeidskrachten groot,© ANP

De Pool die hier voor een prikkie een keuken fixt, is straks taboe. Tegen het verzet van Midden- en Oost-Europese landen in wil Brussel voortaan gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek.

Frans Boogaard/AD

Polen, Bulgaren, Roemenen en andere Oost-Europeanen die tijdelijk in bijvoorbeeld Nederland komen werken, gaan als het aan de Brussel ligt straks dus evenveel verdienen als Nederlanders. Brussel wil met een herziening van zijn 20 jaar oude detacheringsrichtlijn al langer in één klap een einde maken aan zowel uitbuiting (daar) als verdringing (hier). HongerloontjesMet hun hongerloontjes drukken de Oost-European immers de beter betaalde West-Europeanen in de WW. Het probleem speelt vooral in bouw en transport.

Rond 2 miljoen Midden- en Oost-Europeanen verdienen op die manier hun schamele brood.Brussel kwam al op 8 maart met plannen om aan die oneerlijke concurrentie een eind te maken, maar daarop gooiden de nationale Parlementen van Denemarken en alle tien de Midden- en Oost-Europese lidstaten de kont tegen de krib. Zij vinden de arbeidsvoorwaarden van tijdelijke arbeidskrachten een nationale zaak en vinden ook dat Brussel zich niet mag bemoeien met loonvorming.

TweederangsburgersMaar Brussel legt hun protest nu naast zich neer. ,,We hebben hun bezwaren uitgebreid bestudeerd, maar zijn het er niet mee eens", aldus de Belgische Eurocommissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken Marianne Thyssen.

Bij de Europese vakbondskoepel Etuc ging onmiddellijk de vlag uit. ,,Elders gedetacheerde arbeidskrachten zijn lang genoeg uitgebuit. Zij zijn geen tweederangsburgers, zij hebben recht op hetzelfde loon als werkers in hun gastland", aldus confederaal secretaris Liina Carr. MisbruikDe Europese werkgevers reageren teleurgesteld. Zij vragen aanpak van misbruik via bestaande regels en voorspellen 'onzekerheid, extra kosten en bureaucratie'. Volgens Thyssen is dat onzin. De detacheringsrichtlijn bestaat al 20 jaar en moet alleen worden aangepast, omdat zij in haar huidige vorm niet berekend is op de zeer grote inkomensverschillen in Europa. ,,Arbeidsmobiliteit is goed, maar de regels moeten fair zijn." In het Parlement kan zij rekenen op steun van PvdA-Europarlementariër en oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius, rapporteur over dit onderwerp. Dat betekent dat zij eerst het Parlement op één lijn moet zien te krijgen en ze daarna pittige onderhandelingen in moet met de 28 lidstaten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee