Leaserijder verruilt plugin hybride voor benzineslurper

Print
Leaserijder verruilt plugin hybride voor benzineslurper

Afbeelding: AFP

Leaserijders stappen massaal over op benzine-auto's sinds de bijtelling voor stekkerauto's per januari flink hoger ligt. Dat blijkt uit nieuwe verkoopcijfers van LeasePlan en Athlon.

Door de nieuwe bijtellingsregels betalen leaserijders niet 7 maar 15 procent voor een stekkerhybrides. De verhoging mist zijn uitwerking niet, zien de grootste twee leasemaatschappijen: Slechts vier procent van alle leaseauto's die afgelopen half jaar bij LeasePlan zijn besteld, is een plugin hybrid. Dat is drie keer minder dan vorig jaar. 

Comeback
Gewone benzineauto's - vaak de Volkswagen Passat, de Golf of de Opel Corsa - maken een comeback: zes van de tien nieuwede wagens rijdt nu op benzine. Dat waren er een jaar eerder minder dan vier. Ook het aantal diesels daalt fors, terwijl het aantal bestelde elektrische leasewagens verdubbelde.

Bij Athlon valt exact dezelfde trend waar te nemen: het aantal bestelde plugins keldere van 14 procent vorig jaar naar 6 procent nu, het marktaandeel van benzinewagens stijgt van 38 naar 49 procent. Diesels dalen ondertussen van 62 naar 50 procent.

Brug te ver
LeasePlan noemt de gewijzigde bestelvoorkeuren logisch, maar betreurt ze ook. ,,Jammer," stelt marketing directeur Martijn Versteegen. ,,We zagen het wagenpark afgelopen jaren juist steeds groener worden. De overstap naar volledig elektrisch rijden is voor velen nog een brug te ver."