'Internetsite racistisch en antisemitisch'

In 2012 ontstond ophef over Van der Meer, die een Noors reddingsschip in zijn tuin had gezet.

In 2012 ontstond ophef over Van der Meer, die een Noors reddingsschip in zijn tuin had gezet.© AD

Een inwoner van Kootwijkerbroek (gemeente Barneveld) maakt zich volgens het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) op internet schuldig aan antisemitisme. Tegen de website stop-rassenvermenging.nl van Pieter Frank van der Meer is daarom een klacht ingediend bij het meldpunt MiND.

Jan Kas

,,Ik kan me niet voorstellen dat God eerst verschillende rassen schiep om ze daarna te laten vermengen tot een bruine of grijze mengelmoes'', schrijft Van der Meer op internet. Met zijn site wil hij 'aantonen dat rassenvermenging van dieren, mensen en bomen tegennatuurlijk is en degeneratie (verval, achteruitgang in kwaliteit, red.) tot gevolg heeft'.Blanke genocideVan der Meer spreekt van een 'blanke genocide'. ,,Het zijn vooral de verkeerde joden die hier achter zitten, die campagne voeren om niet-blanken te integreren in blanke bevolkingen om zodoende het blanke ras te vernietigen.'' Het CIDI typeert deze en andere uitlatingen op de site als 'duidelijk antisemitisch'. ,,Daar is geen twijfel over mogelijk'', aldus CIDI-onderzoeker Guy Muller. Een andere instantie, de antifascistische onderzoeksgroep Kafka, noemt veel stellingen en citaten van Van der Meer op de site 'racistisch'.MiND is het landelijke, in Hoevelaken gevestigde meldpunt voor strafbare, discriminerende uitingen op internet, enkele jaren geleden opgericht op initiatief van de ministeries van veiligheid en justitie en sociale zaken en werkgelegenheid. Onderzoek,,Wij hebben de inhoud van de website in onderzoek'', bevestigt een woordvoerder. ,,Gezien de complexiteit en de omvang en de vereiste zorgvuldigheid neemt dit enige tijd in beslag. Mocht blijken dat de website strafbare uitingen bevat, dan zullen wij in eerste instantie de beheerder verzoeken de betreffende uitingen te verwijderen. Als hier niet aan wordt voldaan, doen wij aangifte bij het Openbaar Ministerie.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee