'Verdachte' student Brussel weer op vrije voeten

© HBVL

De student, die woensdagmiddag het centrum van Brussel op z'n kop zette, is vrijgelaten na verhoor door de politie. Hij bleek, in verdachte kleding, stralingen en golven in de stad te bestuderen.

HBVL

Een bewaker van een privébeveiligingsfirma sloeg kort na de middag alarm. Hij had een verdachte man gezien die een dikke winterjas droeg en al een hele tijd rondhing in een galerij. De bewakingsagent volgde de man enige tijd en nam contact op met de politie. Toen die aankwam, de verdachte man onder schot hield en vroeg zijn jas te openen, meende de bewakingsagent te zien dat de man iets droeg dat leek op een medische gordel, waaraan een draad was verbonden.

RobotDe speciale eenheden van de politie, de explosieven opruimingsdienst en de brandweer werden opgeroepen. De verdachte persoon werd op de plek gehouden totdat hij onderzocht kon worden door een robot. En die robot deed, volgens commissaris De Coninck, een bijzonder angstwekkende ontdekking. “De persoon was bedekt met metalen platen of met iets anders waarvan we eventueel konden uitgaan dat het springstof kon zijn. Daarom moesten we het alarmniveau verhogen.”

Uiteindelijk bleek dat de jongeman een student is die onderzoek deed naar stralingen en radioactiviteit in de stad. “De manier waarop hij reageerde was abnormaal”, zegt De Coninck. “Zodanig dat wij al die middelen moesten inzetten.”

Geen risico“De verdachte was een student die in opdracht van de Universiteit Gent de straling mat op plaatsen waar wifi is”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van De Keere. “Dat is natuurlijk een legitieme bezigheid, maar in deze tijden is het niet verwonderlijk dat dergelijk gedrag als verdacht wordt beschouwd. Wij konden daarom geen enkel risico nemen.”

De Universiteit Gent laat weten dat de man een doctoraatsstudent is uit Iran die geen Nederlands of Frans spreekt. “Hij zal de situatie ongelukkig ingeschat hebben, met alle begrijpelijke reacties van omstaanders en ordediensten tot gevolg”, reageert Stephanie Lenoir, woordvoerster van universiteit.

BatterijenDe vreemde kleding van de student kan ze verklaren. “Normaal gebeuren die metingen met behulp van een meetinstrument, een soort bakje, dat op de heup gedragen wordt. Maar metingen worden op die manier beïnvloed door het lichaam. Daarom werkte de man met een prototype van meetinstrument dat de invloed van het lichaam kan wegwerken. Dat meetinstrument zit verwerkt in een soort jasje. En daar zitten batterijen en kabels in, wat in deze tijden als verdacht wordt bestempeld.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee