'Vakantieganger merkt niets van noodtoestand'

© AFP

Nederlandse Turkijereizigers laten zich weinig gelegen liggen aan de onrustige toestand in het land na de mislukte staatsgreep van vrijdag.

ANP

Ze vertrekken gewoon naar hun Turkse bestemming, meldt touroperator Thomas Cook/Neckermann. Via die organisatie zitten op dit moment zo'n 6000 Nederlanders op Turkse bestemmingen.

BuitenspelDe Turkse president Erdogan kondigde woensdagavond voor drie maanden de noodtoestand af. Dat houdt in dat hij en premier Yildirim per decreet kunnen regeren en het parlement buitenspel staat. Ook kan de persvrijheid nog verder worden ingeperkt.,,Van een noodtoestand merken vakantiegangers in de badplaatsen doorgaans niets. Je zag het afgelopen weekend na de staatsgreep ook. Mensen daar hoorden er pas van door telefoontjes vanuit Nederland", aldus een woordvoerster van Thomas Cook.BeperktHet uitroepen van de noodtoestand betekent volgens de Turkse grondwet dat fundamentele rechten kunnen worden beperkt of tijdelijk niet meer gelden. President Recep Tayyip Erdogan kan verregaand per decreet regeren. Maatregelen die het kabinet Erdogan in deze situatie wettelijk kan nemen zijn:- Instelling avondklok.- Verbod op personen- en vrachtvervoer op bepaalde tijden of in bepaalde gebieden.- Toestemming voor veiligheidsdiensten personen te fouilleren, voertuigen en huizen te doorzoeken en bewijsmateriaal in beslag te nemen.- Afsluiting bepaalde contreien en evacuatie.- Controle van verkeer te land, ter zee en in de lucht.- Verschijningsverbod kranten, tijdschriften en boeken; toestemming nodig voor publicatie.- Controle op alle radio- en tv-uitzendingen, verspreiding van tekst, beeld en geluid en zo nodig beperking of verbod.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee