'Monster van Maastricht' onder de hamer

© Catawiki.nl/AD

Aanstaande zondag worden 65 bijzondere dinosaurusfossielen geveild bij het online veilinghuis Catawiki. Topstuk van de veiling is een volledig skelet van een Mosasaurus, het zogenaamde 'monster van Maastricht'. Een zeemonster van bijna 4 meter lang die miljoenen jaren geleden in onze oceanen rondzwom. Het hoogste bod staat op 5.000 euro.

Sanne Riepema/AD

Volgens Wim van Stormbroek, expert bodemvondsten bij Catawiki, zijn er wereldwijd slechts enkele complete skeletten van de Mosasaurus bekend. Een uitzonderlijke vondst dus van toentertijd het gevaarlijkste roofdier in de zee.Gevaarlijkste roofdier68 miljoen jaar geleden lag het gebied rond Maastricht onder water. Daarin zwom de Mosasaurus rond die toentertijd het gevaarlijkste roofdier in de zee was. De zee droogde op en de Mosasaurus stierf uit.

Het eerste skelet van de Mosasaurus werd in 1776 gevonden in de Sint-Pietersberg in Maastricht en werd daarom vernoemd naar de rivier de Maas. Bijzonder is dat het skelet uit de veiling 100 procent origineel is. ,,Het skelet is niet gerestaureerd, iets dat zeer gebruikelijk is bij dinosaurus fossielen omdat ze vaak niet volledig zijn en fragmenten missen. Het skelet uit de veilig is echter nagenoeg geheel compleet.''Veel belangstellingVeilingmeester Wim van Stormbroek over de veiling; ,,Het gebeurt wel eens dat er naast de grote skeletten die alleen voor musea bestemd zijn, een bot of een wervel van een dinosaurus op een veiling wordt aangeboden, maar zoveel items tegelijk is uniek.'' Volgens van Stormbroek is er dan ook vanuit de hele wereld belangstelling voor de veiling: ,,Dinofossielen zijn op dit moment erg populair onder zowel verzamelaars als investeerders. Omdat de waarde stijgt zien we dat steeds meer mensen een dino fossiel kopen als alternatieve investering. Vooral in Amerika zijn mensen gek op fossielen van bijvoorbeeld de T-rex.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee