Vier Vierdaagselopers op intensive care, één gereanimeerd

© ANP

Eén Nijmeegse Vierdaagsewandelaar is woensdag gereanimeerd op de spoedeisende hulp. Nog drie wandelaars moesten op de intensive care worden opgenomen. Dat bevestigen woordvoerders van het Radboudumc en Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis.

Nog eens zes wandelaars kwamen binnen met een zogenoemde 'heat stroke', de ernstigste vorm van hitteklachten waarbij de lichaamstemperatuur veel te hoog is opgelopen. Alle patiënten zijn inmiddels buiten levensgevaar, zeggen de ziekenhuizen. Eén van vier intensive care-patiënten is alweer naar huis. Spoedeisende hulpIn totaal werden gisteren 34 wandelaars behandeld op de spoedeisende hulp (SEH) van het Radboudumc. Een dag eerder waren dat er 23. Bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen zijn sinds maandagavond 24 lopers gezien. Ook moesten vier feestvierders worden geholpen. ,,Vaak zijn het slachtoffers van de hitte", vertelt de woordvoerster van het Radboudumc. ,,Anderen hebben ernstige spierklachten, bijvoorbeeld omdat ze op het laatst nog wilden versnellen." Flink drukDe Ambulancedienst heeft het woensdag nog razend druk gehad met spoedritten voor onwel geworden Vierdaagsewandelaars. ,,Om 15.00 uur waren we nog maar 32 keer opgeroepen, om half zes was dat 54 keer. Tegen het einde van de dag is het dus nog flink druk geweest", aldus directeur Mac Honigh. Wandelaars kregen het op de laatste kilometers nog kwaad door de moordende hitte. De Ambulancedienst rukte in totaal 113 keer uit voor bezweken wandelaars. Deze ochtend is het volgens de ziekenhuizen en ambulancedienst nog erg rustig.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee