Tesla onthult bus en vrachtwagen in 2017

© ANP

Tesla wil ook elektrische bedrijfswagens maken. De maker van elektrische personenauto's werkt momenteel aan een bus en een vrachtwagen, die mogelijk volgend jaar al worden onthuld.

ANP

Elon Musk zegt in zijn nieuwe toekomstvisie voor het bedrijf daarmee het autoverkeer schoner te willen maken.Ook wil Tesla zijn autopilot-functie verder uitbreiden. Die vereist nu nog dat rijders de handen aan het stuur houden tijdens het rijden, maar moet het straks mogelijk maken bijvoorbeeld een tukje te doen op de achterbank.Musk verwacht dat er ongeveer 10 miljard testkilometers moeten worden gereden voordat toezichthouders groen licht geven voor volledig zelfrijdende auto's. Dat kan nog jaren duren: momenteel wordt ongeveer 5 miljoen kilometer per dag gereden met de voorloper van het systeem.Zodra volledig autonome wagens wettelijk zijn toegestaan wil hij eigenaren in staat stellen hun Tesla te verhuren. Belangrijkste verschil met bestaande autodeeldiensten is dat de auto's met een app oproepbaar worden en zelf komen voorrijden.Onlangs maakte Tesla bekend zonnepanelenmaker SolarCity, eveneens een onderneming van Musk, over te nemen. Gecombineerd met de batterijtechnologie van Tesla moeten consumenten daarmee hun eigen stroomvoorziening kunnen regelen, zo lichtte Musk toe in het plan. Nu is de opslag van zelf opgewerkte energie nog lastig voor bezitters van zonnepanelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee