Belgen vieren feest in zwaarbewaakt Brussel

Militairen bewaken de omgeving tegenover de kerk waar de dienst ter ere van de nationale feestdag wordt gehouden.

Militairen bewaken de omgeving tegenover de kerk waar de dienst ter ere van de nationale feestdag wordt gehouden. © ANP

Het Belgische koningspaar is vanmorgen in Brussel aangekomen in de Sint-Michiels-en-Sint Goedelekathedraal voor de traditionele dankdienst ter gelegenheid van de Nationale Feestdag. De hoofdstad is extra bewaakt na de aanslag in Nice. De politie benadrukt dat mensen zich daar niet moeten door laten afschrikken. ,,Kom gerust naar de stad. We zijn er klaar voor".

AD

De Brusselse politie heeft voor de nationale feestdag 240 extra manschappen opgeroepen, naast de 560 die al voorzien waren. ,,Er is duidelijk veel meer politie op de been dan andere jaren", bevestigt een aanwezige bezoeker op Radio 1. Een politiehelikopter houdt alles vanuit de lucht in de gaten.De Brusselse korpschef Guido Van Wymersch liet gisteren ook weten dat er daarnaast meer militairen ter bewaking op straat staan dan ooit tevoren. Het leger is ook te vinden op daken waar scherpschutters alles op een hoger niveau in de gaten houden.

We hebben twintig vrachtwagens in bruikleen gevraagd aan het leger, om elke toegangsweg naar het defilé te barricaderen

Het Paleizenplein, waar koning Filip de parade van leger en hulpdiensten afneemt, is alleen toegankelijk voor kaarthouders en in de straten om het paleis zijn vrachtwagens en betonnen afzettingen geplaatst om een aanslag zoals in Nice te voorkomen. ,,We hebben twintig vrachtwagens in bruikleen gevraagd aan het leger, om elke toegangsweg naar het defilé te barricaderen", aldus Van Wymersch. Koninklijke familieKoning Filip en koningin Mathilde hebben intussen samen met hun vier kinderen naar aanleiding van de nationale feestdag in Brussel het Te Deum bijgewoond. Rond de kerk waren de veiligheidsmaatregelen enorm streng, waardoor het publiek enigszins wegbleef.De veiligheidsmaatregelen rond de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal waren bijzonder streng. Bij het binnengaan van de kerk moesten alle genodigden hun uitnodiging en identiteitskaart klaar houden. Er stonden zoals gezegd ook daar sluipschutters op de daken rond de kathedraal. De omgeving werd volledig afgesloten voor het verkeer. Zo'n 500 mensen stonden buiten om het koningspaar na afloop van de viering te begroeten. De koning en de koningin namen uitgebreid de tijd om samen met hun kinderen het volk te begroeten en te bedanken voor hun aanwezigheid. In 2015 waren er nog zo'n 1.500 toeschouwers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee