Eerste patiënt ziek door nieuw tekenvirus

© ANP

Voor het eerst in Nederland is iemand ziek geworden na een beet van een teek die het zogeheten encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg. Dat maakt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

ANP

,,De besmetting trad zeer waarschijnlijk op na een tekenbeet tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is de patiënt herstellende'', aldus het instituut. Drie weken geleden dook dit virus voor het eerst op in ons land. Het virus komt voor in verschillende landen in Noord, Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk.BesmettingHet risico op teken-encefalitis na een tekenbeet is volgens het RIVM veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme. Een besmetting met TBE verloopt meestal zonder klachten. Wie wel ziek wordt, krijgt na zeven tot veertien dagen koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Bij een klein deel van mensen die ziek worden, ontwikkelt zich mogelijk hersen(vlies)ontsteking. Ongeveer 1 procent van de mensen die ernstige klachten krijgen, houdt daarvan neurologische restverschijnselen, zoals geheugenverlies, of overlijdt.Hoe het nieuwe tekenvirus hierheen heeft kunnen komen is nog onbekend. Het RIVM ontdekte het virus bij reeën die leven op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen waarin het TBE-virus werd gevonden. Het instituut doet nu onderzoek naar een mogelijke verdere verspreiding van het TBE-virus in Nederland.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee