Turkije schort mensenrechtenverdrag op

© ANP

Turkije stelt het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens voorlopig buiten werking. Dat heeft de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus gezegd. Het Verdrag beschermt burgers onder meer tegen de doodstraf, martelingen en onrechtmatige detentie.

AD

De vicepremier zei dat het verdrag wordt opgeschort zolang de noodtoestand duurt. Volgens Kurtulmus zal de noodtoestand in Turkije ,,hooguit anderhalve maand'' duren. Hij wees erop dat na de aanslagen in Parijs in november 2015 het Verdrag ook in Frankrijk buiten werking werd gesteld. Kurtulmus zei verder dat er fouten zijn gemaakt door de veiligheidsdiensten in de dagen voordat coupplegers de macht probeerden te grijpen in Turkije. Volgens de vicepremier krijgt het leger een andere indeling om te voorkomen dat er nog een keer een poging tot staatsgreep wordt gedaan.NoodtoestandDe Turkse president kondigde gisteravond de noodtoestand af. Hij zei toen dat de speciale situatie is bedoeld om de bedreigde democratie van het land te redden. Erdogan liet weten dat de noodtoestand voor een periode van drie maanden van kracht zal zijn.De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hadden Turkije woensdag gevraagd de rechtsstaat te eerbiedigen en verder geweld te vermijden.Inmiddels zijn tienduizenden soldaten, agenten, rechters en ambtenaren gevangengenomen, ontslagen of aan controles onderworpen.Er kwamen zo'n 250 mensen om het leven bij de mislukte coup, vorige week vrijdag. Daarnaast raakten honderden mensen gewond toen militairen met tanks, helikopters en gevechtsvliegtuigen de macht probeerden te grijpen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee