Pearle-pand stortte in door weghalen draagmuur

Print
Pearle-pand stortte in door weghalen draagmuur

Afbeelding: ANP

Het historische pand dat in februari instortte aan de Markt in Den Bosch zeeg ineen omdat er een dragende wand was weggehaald. De bouwvakkers wisten niet dat de wand in een filiaal van opticien Pearle deel uitmaakte van de draagconstructie.

Dat concludeert ingenieursbureau BouwQ, dat in opdracht van de gemeente onderzoek deed naar het incident. De conclusies van het onderzoek werden donderdag gepresenteerd op een persconferentie.

In 1992 werd de scheidingswand geplaatst, maar toentertijd was voor de bouwvakkers niet duidelijk dat deze onder een stalen balk kwam te staan. Daardoor begon de scheidingswand onbedoeld deel uit te maken van de draagconstructie. Voor het weghalen van de wand eerder dit jaar werd geen vergunning aangevraagd, maar dat was ook niet nodig, omdat de werkelijke functie van het muurtje niet bekend was. ,,Het was een onderdeel dat niet behoorde tot de draagstructuur, tenminste dat werd verondersteld'', zei ingenieur Ben Notenboom van BouwQ.

Verantwoordelijk wethouder Eric Logister omschreef de instorting als een ,,samenloop van omstandigheden''. Hij acht de kans op herhaling klein. Hij benadrukte dat de verantwoordelijkheid bij de pandeigenaar ligt, maar zei ook dat de gemeente de eigenaren van historische panden wil helpen om vast te stellen of hun panden veilig zijn.