Oud-topman NS voor rechter

© anp

Voormalig NS-Topman Timo Huges moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor de malversaties bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. De NS zelf wordt ook voor de rechter gedaagd, net als voormalig directeur René de Beer van Veolia Limburg.

Paul Bots

De twee staan op het lijstje van vijf hoofdverdachten die het Functioneel Parket wil gaan vervolgen voor niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en het schenden van bedrijfsgeheimen. De drie andere hoofdverdachten zijn de voormalige directeuren van NS-dochterbedrijven Q-Buzz (Annemarie Zuidberg en Leon Struijk) en Abellio (Jeff Hoogesteger).

Het Functioneel Parket wil de namen overigens niet bevestigen, en heeft het over vijf hoofdverdachten en één bedrijf die bij voorkeur zo snel mogelijk voor de rechter moeten verschijnen.

De NS-dochterbedrijven huurden via een schijnconstructie voormalig Veoliadirecteur René de Beer in. Die lekte terwijl hij nog bij Veolia in dienst was, vertrouwelijke bedrijfsstukken naar zijn nieuwe werkgever, die hem ook alvast een mobiele telefoon en een mailadres gaf om die geheimen makkelijker te delen. De deal werd via Zuidberg en Struijk geregeld. Huges beweerde steeds dat hij niet van de gang van zaken bij het dochterbedrijf op de hoogte was. Toen bleek dat hij wel was ingelicht, en dat hij zaken probeerde te verdoezelen werd Huges alsnog op straat gezet. Door een fout bij het ontslag kreeg hij later wel nog een forse ontslagvergoeding mee. Dat geldt ook voor Hoogesteger die ook gelogen zou hebben over zijn betrokkenheid bij de constructie.

Justitie sluit niet uit dat later ook nog andere verdachten voor de rechter worden gedaagd. Zo werden de directeur en een mede-eigenaar van PTRM, het bedrijf dat meewerkte aan de schijnconstructie, eerder al verhoord als verdachten. Als het aan justitie ligt komt de zaak van de hoofdverdachten snel voor de rechter. Daarover wordt momenteel met de rechtbank in Den Bosch gesproken.

Justitie heeft het over het geschonden vertrouwen van de burger in aanbestedingsprocedures. Die moeten zorgvuldig verlopen, vindt het Functioneel Parket. Met het lekken van bedrijfsgevoelige informatie naar een concurrent is er geen sprake van een eerlijke procedure.

Veolia maakte donderdag meteen bekend dat ze oud-directeur De Beer, de NS en PTRM civiel aansprakelijk gaat stellen voor geleden schade. Die kan in de miljoenen lopen. Pogingen om de zaak samen op te lossen, zijn volgens een woordvoerster gestrand. Met de actie van justitie voelt Veolia zich voldoende gesteund voor de claim.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee