De ‘toner boys’ verdwijnen

1970

1970© MGL

2000

2000© MGL

2003

2003© MGL

2005

2005© MGL

thumbnail: 1970
thumbnail: 2000
thumbnail: 2003
thumbnail: 2005

Feest. Xerox in Venray bestaat vijftig jaar, nog geen driekwart jaar geleden. Medewerkers trekken eropuit voor vrijwilligerswerk. Met trekzagen gaan de collega’s boompjes in een natuurgebied te lijf om het groen uit te dunnen. Op een bord schrijven ze hun indrukken. ‘Vele handen maken licht werk’, ‘gebondenheid’, ‘teamwork’. En: „Gezellig, leuk.” Ondertekend door de ‘toner boys’.

Will Gerritsen

Jubelkreten die door een nieuwe reorganisatie bij Xerox-Venray in een schril daglicht komen te staan. Volgens vakbond FNV verdwijnen er zeker 150 banen, juist bij de productie van toner en fotoreceptoren (elektronisch onderdelen). De ‘toner boys’ en hun andere collega’s in de productieafdeling zullen op zoek moeten naar een nieuwe job. Niet makkelijk: de gemiddelde leeftijd is er zo’n vijftigplus. Daarnaast staan er volgens de FNV nog eens 180 banen op de tocht: Xerox wil het magazijnwerk mogelijk uitbesteden aan een andere partij en opent hiertoe een inschrijving. Tevens is een kleine reorganisatie aan de gang waarmee 25 banen verloren gaan. Niettemin doet de verplaatsing van de productie misschien nog het meeste pijn. FNV-bestuurder Ger Klinkenberg treurt: „Daarmee verdwijnen na vijftig jaar alle productieactiviteiten van Xerox uit Venray.” Hoewel er een sociaal plan is, valt dat kariger uit dan voorheen het geval was.

Nee, dat alles is niet gezellig , laat staan leuk voor de toner boys.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee