Parade Brunssum uit de kosten

© Luc Lodder

De Parade is volgens het bestuur een succes. Niet alleen omdat de doelstelling van 200.000 bezoekers is behaald en het festival uit de kosten (680 mille) komt. Maar ook omdat het weer en de sfeer goed waren. Er was verbroedering, niet alleen tussen de deelnemers uit alle windstreken, maar ook in Brunssum zelf. Muziekgroepen en koren traden voor het eerst samen op.

Geertjan Claessens

Minpuntje waren de strenge regels voor het wereldfestival. Mede doordat enkele omwonenden klaagden over vermeende overlast waren ruimte en tijd voor optredens beperkter. Dat wil de organisatie mogelijk aankaarten bij de gemeente.

Nog een probleem was het feit dat deelnemers van enkele groepen geen visum kregen, mogelijk omdat Nederlandse ambassades in die landen strengere regels hanteren. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de vrees voor vluchtelingen of veiligheid. De organisatie van De Parade wil dat probleem aankaarten bij de betrokken ambassades. Dat gebeurt via de overkoepelende organisatie Cioff (waar Paradevoorzitter Hélène van Laanen ook voorzitter van is).

Intussen maakt De Parade alweer plannen voor de volgende editie in 2020. Die krijgt als motto ‘discover the Dance’ en staat in het teken van ontdekken van (mijn)verleden, dans en cultuur.

In september publiceert de Parade een filmpje met een samenvatting van de afgelopen editie. Daarnaast wil de organisatie de gedichten en dromen die zijn opgeschreven in het kader van het festival publiceren.Lees meer in De Limburger van vrijdag, editie Parkstad

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee