Heuvels, spreuken en verhalen

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

© Coen van den Braber

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Coen van den Braber blogt voor De Limburger over zijn ervaringen bij de Nijmeegse Vierdaagse.

Coen van den Braber

Maak je geen zorgen over de dag van morgen. Het is één van de vele spreuken die ik langs de kant van de weg tegenkwam. Je kunt er langslopen en er niks mee doen, maar je kunt er ook over praten en discussiëren met mensen. Waar kun je je dan zorgen over maken? Over je blaren, de hitte of de zeven heuvels die nog komen gaan? Vandaag was het de Dag van Groesbeek, waarbij we zeven heuvels over moesten om de finish te bereiken. Deze derde dag komt langs de Maas, via Mook en Milsbeek en heeft ontzettend sfeervolle straten en prachtige stukken natuur.

Het begon natuurlijk weer bij de wekker, het klaarmaken van mijn lunchpakket, het intapen van de voeten en plakken van pleisters. De zeven heuvels worden door veel mensen bestempeld als ‘vreselijk en afzien’, maar ik ga, ook al zeg ik het zelf, huppelend en al juichend de heuvels op en af.

Militairen vertelden mij dat ze halverwege de Zevenheuvelenweg stoppen om bij de Canadese militaire begraafplaats een eerbetoon te brengen aan de gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Een ander bijzonder moment was het mooie verhaal van een Indonesische man die vroeger uit Java is gehaald en in een barak in Nederland heeft gezeten. Als tweejarige jongetje stond hij naast zijn vader in Nijmegen te kijken naar de vierdaagse. Ooit wilde hij dat ook doen, vertelde hij. Inmiddels heeft hij zeventien keer de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen en denkt hij nog steeds terug aan het moment dat hij met zijn vader naar de vierdaagse ging kijken.

Ook kom ik wandelaars tegen waarmee ik de maandag en dinsdag een praatje heb gemaakt. Lopers die je dan weer herkennen en waarmee je het gaat hebben over de dag, sfeer en het gevoel van de Vierdaagse. Zo kwam ik voor de tweede keer twee meiden tegen die ik gisteren ook al zag met bordjes op hun rug. Op die bordjes stonden dillema’s, zoals een dag met klompen lopen of drie kippen een hele dag achter je aan. Vandaag werden die ‘dillemabordjes’ vervangen door een dartbord. Wandelaars kregen drie kansen om met balletjes in de roos te gooien.

In de pauze eet je een mueslireep of drink je kippensoep. En als er geen wc in de buurt is, kun je altijd bij mensen thuis terecht. Je kunt gerust aanbellen, iedereen zegt onmiddellijk ‘ja, natuurlijk!’

Ook word ik steeds kieskeuriger in het aannemen van de gratis hapjes en drankjes langs de kant van de weg. Van komkommers tot watermeloenen en van zoute dropjes tot aan fruithapjes. Deze hapjes worden vooral door kleine kinderen uitgedeeld. Ik merk wel dat ik aan het begin uit elk bakje iets wil nemen, maar na een aantal uren je al dat lekkers toch gauw zat wordt. Het klinkt misschien heel ondankbaar, maar als je alles aanneemt wat aan de kant van de weg staat, krijg ik straks sneller kaakspierpijn en overgewicht dan spierpijn in mijn benen....

En dan is deze week bijna voorbij… Morgen de laatste dag en dan moet ik weer een jaar wachten… En wat ga ik het dan toch weer missen. Al die meisjes die langs de kant staan met free hugs, leuke spreuken waar je dan weer mooie gesprekken over kunt hebben en al die jongeren die je ’s ochtends trakteren op een bierdouche en de hele dag blijven hangen op de Wedren…

Morgen de allerlaatste dag. De Dag van Cuijck waarbij je de pijntjes van de blaren snel vergeet als je de finish hebt behaald en het Vierdaagse-kruisje in ontvangst hebt mogen nemen. Misschien zie ik koning Willem-Alexander nog, misschien kom ik nog wel leuke spreuken tegen en misschien krijg ik er wel een blaar bij. Eén ding is zeker, morgen komen mijn ouders, zus en oma mij aanmoedigen en haal ik de finish van de 100ste Nijmeegse Vierdaagse. Tot morgen!

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee