Kabinet: Turkse intimidatie hier onacceptabel

© anp

Het kabinet noemt de dreigementen en intimidaties tussen Turkse Nederlanders onderling na de mislukte coup in Turkije onacceptabel. In een brief aan de Tweede Kamer wordt benadrukt dat het nodig is de rust te bewaren om verdere escalatie te voorkomen.

AD

Naar aanleiding van de couppoging zijn de spanningen in Nederland toegenomen tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van diens rivaalGülen, Koerden en personen die niet vóór Erdogan zijn. Op meerdere plaatsen in Nederland zijn gebouwen aangevallen van sympatisanten van Erdogans rivaal Gülen. Zo gingen er stenen door de ruiten bij Stichting Nida in Rotterdam. IntimidatiesMinister Koenders van Buitenlandse Zaken stelt dat conflicten of spanningen waar dan ook ter wereld nooit een excuus zijn voor intimidaties, bedreigingen of vernielingen in ons land. Het kabinet roept mensen die bedreigd worden op hiervan aangifte te doen bij de politie.Op de sociale media circuleren lijsten van bedrijven en ondernemers die zouden moeten worden geboycot vanwege hun vermeende sympathie met de Gülen-beweging. Daarnaast ervaren Gülen-aanhangers het vlagvertoon bij moskeeën en de pro-Erdogandemonstraties bij Turkse consulaten in Rotterdam en Deventer als provocerend.MeningsuitingKoenders wijst er verder op dat journalisten zijn belemmerd bij het uitvoeren van hun werk: ,,Dit raakt aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, fundamentele waarden in onze samenleving.''De overheid onderhoudt nauw contact met Turkse maatschappelijke organisaties en gemeenten waar spanningen spelen of dreigen. Turkse organisaties riepen eerder deze week hun leden al op hun emoties in bedwang te houden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee