Undercoveragenten laten collega tegen de lamp lopen

Print
 Undercoveragenten laten collega tegen de lamp lopen

Afbeelding: Fotolia

In het onderzoek tegen de Kerkraadse rechercheur Mike D. die verdacht wordt van het verkopen van vertrouwelijke politiegegevens zijn zeker vier undercoveragenten ingezet.

Zij groeiden in de loop van het onderzoek uit tot ‘goede bekenden’ van de agenten. Zo lunchten en dineerden ze regelmatig samen.  De 40-jarige Kerkradenaar, na zijn aanhouding begin 2015 uit het korps gezet, zou ook aan zijn onder dekmantel werkende collega’s geheime informatie hebben verstrekt. Daarnaast zou hij vijf medeverdachten van gegevens uit politiecomputers hebben voorzien. Het gaat om zijn neef, diens ouders en twee vrienden. Zij worden onder meer verdacht van drugsdelicten en deelname aan een criminele organisatie. Bij twee van hen zijn verboden wapens aangetroffen.

D. zelf moet zich verantwoorden voor het aannemen van giften, schenden ambtsgeheim, deelname aan een criminele organisatie en valsheid in geschrifte. Bij het laatste feit zou sprake zijn van gesjoemel met overuren.

Maandag vindt de regiezitting plaats voor de rechtbank Maastricht. Peer Szymkowiak, de advocaat van Mike D., zet grote vraagtekens bij de rechtmatigheid van de inzet van de undercovers. In De Limburger van zaterdag meer informatie over de inzet van de undercoveragenten.