Wat weten we tot nu toe van de schietpartij in München?

Print
Wat weten we tot nu toe van de schietpartij in München?

Afbeelding: ANP

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in München zijn vrijdag zeker negen doden en 27 gewonden gevallen. Het bloedbad is aangericht door een achttienjarige Iraans-Duitse man uit München. Hij was depressief en had een obsessie voor geweld.

De politie maakte bekend dat de dader een depressieve eenling is met een fascinatie voor geweld. Op zijn kamer zijn verschillende artikelen en boeken over geweld en schietpartijen gevonden. Hij had ook bijzondere belangstelling voor de aanslag die Breivik precies vijf jaar geleden pleegde op het eiland Utoya. De  politie vermoedt dat hij zich hierdoor heeft laten inspireren.  

Alleen
De man handelde alleen. Eerder was sprake van drie mogelijke schutters. Twee anderen kwamen in beeld doordat ze hard met hun auto wegreden van het Olympia-winkelcentrum. Ze zijn gevonden en bleken niets met het bloedbad te maken te hebben. De man was niet bekend bij de politie. 

De schietpartij brak volgens lokale media om 17.52 uur in het winkelcentrum Olympia Einkaufszentrum. De schutter begon zijn daad bij een fastfoodrestaurant en ging daarna verder bij de winkels. De man heeft negen mensen doodgeschoten. Bovendien raakten 27 mensen gewond, waaronder veel tieners. Er zijn 10 mensen zwaargewond. 

Daarna sloeg hij op de vlucht. Een kilometer verderop werd hij dood gevonden. Een politierobot onderzocht het lichaam. Duitse media melden dat de man zelfmoord heeft gepleegd. Bij de zoektocht naar de dader waren 2300 agenten betrokken, waaronder elite-eenheden en politiemensen uit Oostenrijk.

Stad op slot
Na de schietpartij werd het winkelcentrum geëvacueerd en riep de politie mensen in de omgeving op binnen te blijven. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers.

De Beierse president Horst Seehofer en minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann kwamen bijeen voor crisisberaad. De stad München werd in staat van alarm gebracht. De toegangswegen tot het Olympia Einkaufszentrum in de wijk Moosach werden afgezet. Ook het metroverkeer lag stil en er werden politiehelikopters ingezet. Daarnaast werd het Centraal Station in de stad ontruimd. 

Verhoor
De dader woonde bij zijn ouders en was pas twee jaar in München. In de nacht van vriijdag op zaterdag viel de politie zijn ouderlijk huis in de wijk Maxvorstadt binnen. Zijn vader is meegenomen voor verhoor. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen