Schietpartij München: Dader was 18-jarige Iraanse Duitser, motieven onduidelijk

© ANP

Bij een schietpartij in en rond een winkelcentrum in de Duitse stad München zijn vrijdagavond uiteindelijk 9 doden en 16 gewonden gevallen. Enkele uren nadat de politie een 'acute staat van terreur' uitriep, vond men de dader dood terug. Het gaat om een 18-jarige man met de Iraanse en Duitse nationaliteit die alleen handelde en na de feiten zelfmoord gepleegd lijkt te hebben. Volgens autoriteiten is het te vroeg om van een terroristische aanslag te spreken.

HBVL

Rond 17.50 uur vrijdagavond kreeg de politie van München meldingen binnen van een schietpartij in de omgeving van het winkelcentrum Olympia Einkaufszentrum in Moosach in München. Volgens de politie spraken getuigen over drie daders, die het vuur openden in en rond een fastfoodrestaurant in het winkelcentrum.

In totaal vielen er 9 doden te betreuren, alsook 16 gewonden. Van de gewonde slachtoffers, van wie er 3 erg aan toe waren, moesten er 16 de nacht doorbrengen in een ziekenhuis. Meteen werden speciale eenheden en leden van de federale politie ingezet, om de mogelijke daders op te sporen. De politie riep ook een 'acute staat van terreur' uit en vroeg aan iedereen om binnen te blijven.

Rond half twee 's nachts liet de politie evenwel weten dat de schietpartij wellicht maar door één iemand uitgevoerd was. In een persconferentie iets later verduidelijkte men dat het om een 18-jarige Iraanse Duitser ging die al jaren in München woonde en niet bekend was bij de politie.

De dader bleek op zo'n kilometer van het winkelcentrum te zijn teruggevonden. Hij stierf aan een schotwond die hij zelf leek toegebracht te hebben. De rugzak hij bij zich had, bleek na onderzoek ongevaarlijk. Volgens de Duitse autoriteiten is het te vroeg om te zeggen of het om een terroristische daad ging en dat er niet meteen aanwijzingen zijn voor islamistische motieven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee