Nu geen onderhandelingen EU-lidmaatschap Turkije

VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke.© ANP

Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat er niet met Turkije gesproken wordt over toetreding tot de Europese Unie, zolang de noodtoestand daar voortduurt.

Deborah Jongejan/AD

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil dat er ook geen nieuwe stappen worden gezet in het toetredingsproces, 'zolang er geen garanties zijn voor de rechtsstaat'. Dat blijkt uit vragen die de partijen gisteren hebben gesteld aan het kabinet.Een woordvoerder van de Duitse regering noemde het eerder ook al ondenkbaar dat er een nieuw hoofdstuk wordt aangesneden in de gesprekken met Turkije. De reactie van de Turkse regering op de poging tot staatsgreep van afgelopen weekeinde staat dat niet toe, vindt Berlijn.'Zeer zorgelijk'Het kabinet kiest zijn woorden over het kandidaat-lidmaatschap vooralsnog voorzichtiger. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de ontwikkelingen in Turkije 'zeer zorgelijk'. Ook stelt hij dat de doodstraf niet te verenigen is met de fundamentele voorwaarden voor toetreding tot de EU. Maar het kabinet wil wel in gesprek blijven met Turkije om op die manier de mensenrechten onder de aandacht te houden. De PvdA juicht dat toe. ,,We willen de deur naar Turkije niet dichtgooien'', zegt PvdA-Kamerlid Marit Maij. ,,Herstel van stabiliteit en rust is in het belang van Turkije en ook van ons.''Geduld is opHet geduld van de oppositie in de Tweede Kamer is inmiddels wel op met Turkije. ,,Dit Turkije mag nooit lid worden'', aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. ,,De EU heeft de afgelopen tijd te vaak weggekeken van wat er in Turkije gebeurde, deels vanwege de vluchtelingendeal die is gesloten.'',,De onderhandelingen over toetreding moeten gestopt worden. Het is onacceptabel dat de gesprekken doorgaan, terwijl de situatie in Turkije haaks staat op de waarden die je zegt te vertegenwoordigen'', vindt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. ,,Wat moet er nog meer gebeuren voordat de onderhandelingen over toetreding van Turkije worden gestopt?'', vraagt CDA'er Raymond Knops zich af.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee