Heksenjacht geopend op Nederturken

Beschadigde ramen van de stichting Nida in Rotterdam-West. Bij de stichting, die volgens sommige Erdogan-aanhangers banden zou hebben met Fethullah Gülen, gingen eerder al stenen door de ruiten.

Beschadigde ramen van de stichting Nida in Rotterdam-West. Bij de stichting, die volgens sommige Erdogan-aanhangers banden zou hebben met Fethullah Gülen, gingen eerder al stenen door de ruiten.© ANP

De intimidatie en bedreiging van Nederturken verspreiden zich als een olievlek over het land. Nieuw dieptepunt is een oproep van Turkse ondernemers in Arnhem om de stad te zuiveren van Gülen-aanhangers.

Koen Voskuil en Peter Winterma/AD

De eigenaar van een Arnhems pluimveebedrijf heeft zijn landgenoten brede steun gevraagd om schoon schip te maken met de 'aanhangers van terroristen' en krijgt veel bijval.

Zo heeft de eigenaar van een partycentrum meteen gehoor gegeven aan de oproep door meerdere trouw- en verlovingsfeesten van Gülen-sympathisanten af te blazen. ,,Ik kan die mensen niet bedienen", zegt eigenaar Adil Karakaya van partycentrum Maksim in Westervoort. ,,Dat doet mij pijn in het hart. Ik wil ze niet op mijn stoep hebben."GülenKarakaya juicht de heksenjacht op Gülen-aanhangers toe. Ze worden in steeds meer plaatsen bedreigd, omdat ze steun zouden betuigen aan de geestelijke Fethullah Gülen, het vermeende brein achter de staatsgreep in Turkije. Meldingen van intimidatie en doodsverwensingen komen onder meer uit Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Breda. ,,Waar ik op social media al gewend was om een hoer genoemd te worden, noemen ze me nu een landverrader en een terrorist, die niet het recht heeft om te leven", zegt Saniye Calkin van de Nederlandse Gülen-beweging. Ze heeft aangifte gedaan van bedreiging. Deze week werd Calkin voor het eerst telefonisch geïntimideerd. ,,Iemand die zich Hakan noemde wilde weten waar ik was. Hij noemde iedereen die van Gülen houdt een terrorist, die medeplichtig is aan de doden in Turkije." Sindsdien is ze extra alert. ,,Zo ga ik niet meer te dicht bij ramen staan. Het is bizar dat dit in Nederland gebeurt."StenenCalkin heeft al honderden oproepen op sociale media gezien om Gülen-aanhangers te boycotten, of stenen door hun ramen te gooien. ,,Het is een nachtmerrie, die niet over wil gaan", zegt ze. Volgens journalist Hüseyin Atasever van de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag regent het aangiftes. In de Tweede Kamer leven grote zorgen over de binnenlandse onrust in Turkije. Meerdere partijen willen vandaag nog opheldering van het kabinet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee