Met Max naar het voetbal? Geen goed idee

© Fotomontage De Limburger

Onze Formule 1-verslaggever Ivo op den Camp kent Max Verstappen al sinds het moment dat hij geboren werd. In zijn blog beschrijft Ivo mooie herinneringen aan Limburgs beste F1-coureur aller tijden.

Ivo op den Camp

De speelkalender is er thuis al op nageplozen: vanavond, 20.30 uur Jozsef Bozsik-stadion, Honved tegen Ferencvaros. Een onvervalste derby in Boedapest, maar daar zijn er veel van met vijf van de twaalf clubs uit de Hongaarse hoofdstad die acteren op het hoogste niveau.

StadskrakerPrecies een jaar geleden zat ik bij Vasas-Ujpest, ook al zo’n stadskraker. Zou je denken tenminste, maar meer dan 3000, veelal dronken bezoekers trok het duel in het krakkemikkige stadionnetje niet. Het plezier was er niet minder om. Noem het een tik, maar overal waar ik beland wil ik de ambiance proeven van een lokale sportwedstrijd. De Australian footballers van Collingwood in actie zien in een propvolle Melbourne Cricket Ground; een tussenstop in New York benutten om de Yankees te bezoeken; ijshockey in Montreal; maar ook in Pamplona de hal in om me te verbazen over het onder stoere Basken razend populaire Jai-Alai.

Camp NouDat is de snelste balsport ter wereld. Ooit werd er – zo vermeldt althans Guinness Book of Records - 302 kilometer per uur gemeten, dat is ongeveer net zo snel als Max Verstappen op het rechte stuk van de Hungaroring rijdt. À propos Max Verstappen. Ruim een jaar geleden zaten we samen in Camp Nou. Halve finale Champions League, FC Barcelona-Bayern München, de woensdag voor de Grand Prix. Ik had als socio twee entreekaartjes weten te bemachtigen en wist dat Max trek had in een bezoek aan het duel.

Geen rijbewijsWat echter knaagde was mijn journalistieke onafhankelijkheid. Enige distantie betrachten tot het onderwerp waar je over schrijft is immers gewenst. Na enig dubben vond ik dat het moest kunnen, maar dook er een vervoersprobleem op. ‘Ik kan zelf niet ergens naartoe rijden om je te zien, aangezien ik geen rijbewijs heb, haha’, whatsappte Max nadat hij in Barcelona geland was.

Porsche 911Ik heb het Whatsappje als curiosa bewaard. De tijden veranderen snel. Inmiddels is Max in het bezit van een rijbewijs en een Porsche 911 GT3 RS, heeft een jaar later de Grand Prix in Barcelona gewonnen en kan niet meer anoniem in Camp Nou achter de goal in de tweede ring filmpjes maken met zijn handy. Max vragen vanavond mee te gaan naar Honved-Ferencvaros? Lijkt me niet zo’n goed idee.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee