Na regen komt zonneschijn

© Coen van den Braber

Coen van den Braber blogt voor De Limburger over zijn ervaringen bij de Nijmeegse Vierdaagse.

Coen van den Braber

Drie uur gaat de wekker, maak mijn eten en drinken klaar voor onderweg, loop 40 km, ga eten, laat mijn blaren doorprikken en ga slapen. Het is een week lang mijn vaste patroon geweest. En wat gek dat met deze laatste dag, de Dag van Cuijk, een einde komt aan deze geweldige week.

De vierde dag begon met regen, zowel in als rondom Nijmegen. Daaraan heb ik een aantal blaren overgehouden en doordat mijn sokken nat werden, schuurde het constant in mijn schoenen. Niet heel prettig… De stemming tijdens het lopen is dan heel anders dan dat er een stralend zonnetje staat. Er zijn minder toeschouwers en daardoor is er ook weinig muziek te horen. Dat zorgt dan ook weer voor minder energie bij de lopers, meer pauzes en minder enthousiaste wandelaars.

VersierdMaar, zoals een wandelaar terecht tegen mij zei, na regen komt zonneschijn. In Linden, een Noord-Brabants dorpje in de gemeente Cuijk, kwam het zonnetje tevoorschijn. Het dorpje staat erom bekend dat alle huizen en tuinen worden versierd volgens een thema tijdens de vierdaagse. En na een aantal huizen had ik het thema al ontdekt: Brabant. De Brabantse gezelligheid, worstenbroodjes en PSV-vlaggen.

Het werd na het bezoek aan Linden tijd om de voeten even rust te geven, tijd voor even een broodje kroket. Na de korte break liepen we verder via Beers, een plek waar dan al gladiolen worden uitgedeeld. Op de weg van Beers naar Cuijk sprak ik een Belgische man. Hij vindt de Nijmeegse Vierdaagse te gek en doet daarom al voor de 25ste keer mee. Volgens hem is er geen enkel mooier sportief evenement dan de Vierdaagse in Nijmegen.

Nooit meerWat mij gelijk opviel op de weg naar Cuijk was een T-shirt met daarop de tekst ‘Ik doe dit nooit meer’ en natuurlijk vraag je dan als wandelaar om problemen. Hij zegt al de hele week gelopen te hebben met het T-shirt. Nog nooit had hij zoveel aandacht gekregen als in deze week. Mensen langs de kant die naar hem riepen, maar ook wandelaars die geïnteresseerd zijn in het verhaal van de man. Ohja, als je het wilde weten. Volgend jaar doet de man met de tekst ‘Ik doe dit nooit meer’ weer gewoon mee met de Vierdaagse.

De route naar Cuijk toe is een behoorlijk stuk, althans naar mijn gevoel. Het begint heel erg leuk bij de Pontonbrug: klappende en juichende mensen langs de kant, veel muziek en soldaten die hun voeten tegen de bomen strekken. Die gezelligheid en sfeer kom je ook op de St. Annastraat tegen, tijdens de Nijmeegse Vierdaagse vooral bekend als Via Gladiola. Vorig jaar dacht ik het ook al, maar dit jaar werd ik iedere seconde opnieuw verrast: al die mensen, waar komen ze vandaan? Jongeren die uit de ramen vanuit hun flatjes naar buiten zwaaien, ouderen aan de kant van de weg, zieke mensen in ziekbedden met gladiolen. Ik heb het idee dat het nog grootser en vrolijker was dan vorig jaar.

Natte sokkenKortom: ik heb een aantal blaren opgelopen en natte sokken gehad na de regenbuien in de ochtend. Maar het feestende publiek, de totale gekte die nooit went en de wachtende familie (ouders, zusje en oma) lieten mij even de pijn vergeten.

Een prachtige week dus, net als vorig jaar. Het weer was minder comfortabel dan vorig jaar, aangezien we toen een gemiddelde temperatuur van 23 gr. hadden. Deze week hadden we vooral hete temperaturen met gisterochtend een stortbui met hagel. Ondanks dat het weer beter kon, heb ik heerlijk vier dagen kunnen wandelen. Ik heb genoten van de mooie verhalen die ik onderweg tegenkwam. Er is namelijk tijdens de Vierdaagse een soort saamhorigheid, waardoor je je mede-wandelaars regelmatig dingen vertelt die je tegen andere ‘wildvreemden’ niet zegt.

De leuke spreuken op de spandoeken, kleine kinderen met snoep en koek en de militairen met hun marsliederen. Ik zal het allemaal gaan missen. Van het weekend zal ik nog vooral nagenieten van deze week en ga ik lekker met de voeten omhoog. Maar de week daarop zal ik, net als vorig jaar, toch wel weer verlangen naar de Vierdaagse. En dan is het gewoon weer een jaar wachten totdat de 101ste Vierdaagse in Nijmegen wordt gehouden. Hoe dan ook, ik ga nu nog even nagenieten en afkicken van deze prachtige week...

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee