'Aanslagen mogen ons niet de kast in jagen'

De Canal Parade tijdens de Gay Pride. Dit jaar vindt de Canal Parade op 6 augustus plaats.

De Canal Parade tijdens de Gay Pride. Dit jaar vindt de Canal Parade op 6 augustus plaats.© ANP

Ondanks de aanslag in Orlando en steeds meer geweld tegen homo's mag de angst niet regeren. Daarom trouwt Gay Pride-directeur Lucien Spee (48) zijn vriend Victor (25) zaterdag op een podium op de Dam.

Annemart van Rhee/AD

Amsterdam kleurt roze en mag zich de komende twee weken homohoofdstad van Europa noemen. Dat betekent: debatteren, feesten, lesbisch wandelen en in discussie gaan met ambassadeurs als Conchita Wurst.VeiligheidEn het betekent ook: 4000 beveiligers, ehbo'ers en verkeersregelaars op straat en volledig ingerichte noodhospitaals en operatiekamers standby. ,,De tijd dat we even vijftig man optrommelden is helaas allang voorbij'', aldus Gay Pride-directeur Lucien Spee die na de aanslagen in Orlando en Nice nauw contact onderhoudt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en dag in dag uit vergadert over veiligheid.Er is gelukkig ook nog tijd voor triviale zaken: Spee belt zich suf omdat hij vergat een roze camping voor de dames te boeken. ,,Homo's zitten in vijfsterrenhotels om te feesten, lesbo's nemen hun eigen broodzakje mee en willen de tent opzetten of voetballen.''AngstDaarnaast zoekt hij ook nog een trouwpak uit voor zijn huwelijk met vriend Victor vanavond op de Dam. Een publieke ceremonie als remedie tegen angst en tevens viering van het 15-jarige homohuwelijk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee