'Schutter München lokte mensen met bericht op Facebook'

© AFP

De 18-jarige schutter van het bloedbad in München heeft waarschijnlijk een facebookaccount gehackt. Hij plaatste hierop een bericht dat gratis eten wordt uitgedeeld bij het McDonald's filiaal bij het Olympia winkelcentrum.

Eveline Meijer/AD

Mogelijk wilde hij hiermee meer mensen trekken. De politie zei dit tijdens een persconferentie over de gebeurtenissen.Eerder circuleerden er al dergelijke geruchten over het internet. Kort na de schietpartij werden er screenshots verspreid die suggereerden dat iemand had geprobeerd om mensen te lokken via social media.

In het bericht werden mensen opgeroepen om om vier uur 's middags naar het fastfood-restaurant te komen. Het bericht is inmiddels verwijderd. De politie zegt dat de dader waarschijnlijk een account had gehackt om het bericht te verspreiden.

Klassiek geweldDe dader van de schietpartij in München blijkt een depressieve eenling met een fascinatie voor geweld te zijn. Volgens het Duitse Bild zou het gaan om de 18-jarige Ali Sonboly. De schietpartij waarbij de schutter negen mensen ombracht en daarna zichzelf doodschoot was volgens justitie 'een klassiek geweldsincident'. De dader blijkt een 18-jarige Duitse Iraniër die nog bij zijn ouders woonde. Hij verheerlijkte geweld. In zijn kamer aan de Dachauer strasse had hij veel artikelen over een eerdere schietpartij op een school in het Zuid-Duitse Winnenden en het bloedbad dat Breivik aanrichtte op het eiland Utoya. Ook vond de politie het boek 'Amok im Kopf - Warum Schüler töten". (Geweld in het hoofd, waarom scholieren doden). Volgens Daily Mail had Ali een foto van Breivik als profielfoto op Whatsapp. Rustige jongenMogelijk plande hij zijn daad precies op de dag dat het vijf jaar geleden was dat Breivik zijn aanslag pleegde. Een buurman beschrijft de schutter als 'een rustige jongen'. ,,Hij woonde vlak naast me. Ik zag hem maar af en toe en kende hem niet echt. Een vriend van mij zat bij hem in de klas en vond hem een rustige jongen.''

Volgens het Duitse Bild zou Ali Sonboly veel computergames hebben gespeeld en problemen op school hebben.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee