Drama München haalt in Alphen wonden open

Een vrouw brandt een kaasje in München na de schietpartij,

Een vrouw brandt een kaasje in München na de schietpartij,© AP

De schietpartij vrijdag in München roept bij veel Alphenaren herinneringen op aan de schietpartij in De Ridderhof, ruim vijf jaar geleden. De gelijkenissen zijn dan ook opvallend.

Annemiek Brandriet/AD

Als dat hele circus van sirenes losbarst, bijvoorbeeld toen de kranen en het brugdek vorig jaar omvielen, dan komt dat gevoel van toen weer naar boven

Ooggetuige,,Je kunt het nooit meer loslaten, maar je leert wel om er beter mee om te gaan", reageert Audrey Bode. De Alphense was ooggetuige van de schietpartij in Alphen en ontfermde zich naderhand over verschillende slachtoffers. ,,Door dit nieuws raak je weer geëmotioneerd. Tuurlijk denk je dan terug aan wat je zelf hebt meegemaakt. Dat is nooit een prettig gevoel." Haar man Jan beaamt dat. ,,Als dat hele circus van sirenes losbarst, bijvoorbeeld toen de kranen en het brugdek vorig jaar omvielen, dan komt dat gevoel van toen weer naar boven. Een soort stress die je nooit meer kwijtraakt. Ik ben wantrouwiger en voorzichtiger geworden, terwijl ik daar niet om gevraagd heb." Zijn vrouw weigert dat. ,,Ik laat me er niet door leiden, no way." PsychiaterOok Hans Borsboom zegt dat 'herinneringen iedere keer boven komen'. ,,Elke keer heb ik het er weer moeilijk mee", zegt de 86-jarige Alphenaar. ,,Ik kom hier heel erg graag, maar de eerste paar maanden durfde ik niet. Ik ga ieder jaar naar de herdenking. Voor de vader en moeder van die jongen vind ik het ook nog heel erg. Ik neem het de overheid kwalijk dat ze hem een schietvergunning gaven, terwijl hij bij een psychiater liep. Ik ben een vrij emotioneel mens, dit zal ik nooit helemaal loslaten." Petra Veltman doet in De Ridderhof boodschappen met haar zoon Stefano Ahles (17). ,,Sinds de schietpartij is het hier rustiger. Ik moet toch boodschappen doen en ik denk dat zoiets overal kan gebeuren. Wel ben ik alerter dan eerst. Door de gebeurtenis in München en Nice word je wel weer wakker geschud. Het grijpt me aan."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee