Verstappen: tweede startplek was mogelijk

© ANP

Nico Rosberg heeft op de Hungaroring pole position gepakt in wat getypeerd mag worden als een knotsgekke kwalificatie. In de slotfase verwees hij Lewis Hamilton naar het tweede plan. Max Verstappen stuurde zijn Red Bull naar de vierde tijd.

ANP

Max Verstappen toonde in de trainingen topsnelheid in de Red Bull op het bochtige circuit Hungaroring. Hij reed zaterdagochtend in de derde sessie de tweede tijd, slechts 0,002 seconde achter de Mercedes van Nico Rosberg. In de kwalificatierace voor de Grote Prijs van Hongarije kon de achttienjarige Limburger echter niet voor een stunt zorgen; hij klokte de vierde tijd. ,,Jammer, want ik had voor de tweede plaats kunnen vechten'', luidde zijn reactie op Verstappen.nl.

FoutjeDe Limburger begon de derde en laatste kwalificatiesessie (Q3) met een foutje. ,,Dat was in mijn eerste run, bij het aanremmen voor de eerste bocht. Maar verder zag het er goed uit, dus ik dacht: in de tweede run komt het goed.''

Verstappen had pech. Hij wilde in de slotminuut van de kwalificatie nog een keer vol aanzetten voor een ultieme ronde, maar Valtteri Bottas (Williams) hield hem op en Fernando Alonso (McLaren) gleed van de baan. Daardoor werd de sessie voortijdig afgevlagd. ,,Ik heb nog wel even goed doorgereden, ook al hing de vlag al uit, en de eerste sector was alweer een stuk beter. Maar helaas kon ik 'm dus niet afmaken.''

VertragingMet twintig minuten vertraging vanwege een flinke plensbui, ging de kwalificatie van start. Het zou lang duren voordat Q1 ten einde kwam, vanwege rode vlaggen voor achtereenvolgens een nieuwe regenbui en crashes voor Marcus Ericsson, Felipe Massa en Rio Haryanto. Rosberg en Hamilton gingen als snelsten door naar Q2. Ze reden hun tijden in de slotfase op intermediates.

Doordat de momenten waarop de baan vrij werd gegeven nooit lang duurden, kon niet iedereen evenveel getimede ronden rijden. Zo ging Max Verstappen door met een tijd die hij in zijn tweede run noteerde op de full wets.

Q2In het tweede kwalificatiedeel werd er voor het eerst langdurig doorgereden. De baan droogde daardoor snel op, waardoor de snelste tijden uiteindelijk op slicks gereden werden. Bottas was de eerste die de droogweerbanden uitprobeerde. Hij was aanvankelijk bijna een seconde sneller dan Hamilton op de intermediates. Daarna werd de snelste tijd in rap tempo naar beneden gebracht.

Uiteindelijk noteerde Max Verstappen de snelste tijd in Q2, vóór Nico Rosberg en teamgenoot Daniel Ricciardo. Lewis Hamilton mocht van geluk spreken dat hij ondanks een fout in zijn laatste ronde door mocht naar Q3. Op P10 had het dubbeltje voor Brit net zo goed de andere kant op kunnen vallen.

GretigNico Rosberg toonde zich in Q3 gretig. Hij noteerde als eerste een tijd, waar Lewis Hamilton met bijna vier tienden onderdoor dook. Nico Rosberg verkleinde die marge niet veel later, maar bleef op achterstand staan van Hamilton in zijn eerste run. Max Verstappen stond na die eerste run vierde.

Voor de tweede run kwam Lewis Hamilton als eerste naar buiten om een tijd te zetten waar Rosberg en de anderen zich op stuk mochten bijten. Rosberg bleek sneller en stootte daarmee teamgenoot Lewis Hamilton van de hoogste trede.

Te laatMax Verstappen moest genoegen nemen met de vierde plaats, pal achter Daniel Ricciardo. De Limburger klaagde in de afsluitende minuten van de sessie over versnellingsbakproblemen. Hij kwam te laat over startfinish om nog een laatste snelle ronde te kunnen maken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee