Piloot MH370 oefende zelfmoordcrash

© EPA

De piloot van vlucht MH370 oefende een simulatievlucht waarbij het vliegtuig in de Indische Oceaan crashte. De route van de simulatie lijkt sterk op de route die vlucht MH370 aflegde. Dat schrijft New York Magazine naar aanleiding van FBI-gegevens.

Davine Lambert/AD

De fatale vlucht MH370 van Kuala Lumpur naar Peking verdween op 8 maart 2014 van de radar en is, op enkele brokstukken na, nooit teruggevonden. Aan boord zaten 239 mensen. Grootste bewijsDe piloot van de Maleisische vlucht MH370, Zaharie Ahmad Shah (53), oefende korter dan een maand voor de fatale vlucht een vluchtplan met een simulator waarbij hij zijn vliegtuig in de Indische Oceaan crashte. Volgens het Amerikaanse tijdschrift is dit het grootste bewijs tot nu toe dat de piloot het vliegtuig met voorbedachte rade heeft laten crashen.

Kort na de verdwijning werd al bericht over het vluchtplan dat de piloot in Microsoft Flight Simulator X had opgesteld, maar nu is ook de route daarvan bekend gemaakt.DraaiIn de opgestelde route van Kuala Lumpur richting Peking werd een draai boven de Straat Malakka gemaakt. Vervolgens ging de gesimuleerde vlucht verder richting het zuiden totdat de brandstof boven de Indische Oceaan opraakte. De route lijkt sterk op de route die vlucht MH370 op 8 maart 2014 aflegde. Omdat de transponder van het vliegtuig tijdens de vlucht is uitgeschakeld kunnen de onderzoekers nog niet met zekerheid zeggen of vlucht MH370 ook daadwerkelijk volgens het gesimuleerde vluchtplan is gevlogen.In het rapport dat eerder verscheen over de vermissing van MH370 wordt de piloot juist vrijgepleit. Daarin stelden de onderzoekers dat Zaharie werk en prive goed gescheiden kon houden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee