Waar kun je nog naar toe voor een Zorgeloze Zomer?

Print
Waar kun je nog naar toe voor een Zorgeloze Zomer?

Afbeelding: Peter Schols

De aanslag in München versterkt nog eens de noodkreet van velen: waar kan ik nog naar toe? Het terroristische geweld kan elk moment en overal ter wereld losbarsten. Wat is er toch geworden van die zorgeloze zomers van weleer?

Vroeger stond de wereld ook in brand. De Koude Oorlog. Vietnam. Burgeroorlogen. Dictaturen. Hongersnoden. Natuurrampen. Maar altijd was het ver weg. We gingen kalm en bedaard op vakantie. Al die mondiale ellende voor een paar weken wegstoppen.

Koesteren
Terrasjes. Flaneren. IJsjes op de boulevard. Worstjes op de barbecue. Tentje op de camping. Koken op een butagasje. Zwemmen en snorkelen. Steentjes scheren over het water. Zand tussen je tenen. Fietsen. Dansen en muziek maken. Zonnebril. Korte broek. Open sandalen. Crossen door de bossen. Lange tochten over bergen. Langs zonnebloemvelden. Door sluimerende dorpjes. De geuren van aftersun, lavendel en knoflook. Vakantievriendinnetje of -vriendje. Vreemde mensen ontmoeten. Gekke dingen doen. Elk uur van de zomer koesteren. Het leek nooit op te houden. De schoenendoos met foto’s bewijst het. Het bestond. 

Zomer en zorgeloosheid zijn altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Sommigen zeggen dat de zomer van 1967 de meest zorgeloze zomer aller tijden was. In de herinnering lijkt het alsof het die zomer elke dag mooi weer was. Het was ontegenzeggelijk de zomer van de jeugd. De ontluiking van het anti-establishment. 

Naakt
Korte rokjes. Lange haren. In het tv-programma Hoepla! van de VPRO traden provocateurs als Frank Zappa op. Phil Bloom las een krant en bleek compleet naakt te zijn, toen ze het papier neerlegde. 

Kamervragen volgden. Het waren statements van een jonge, rebelse generatie. Een tegencultuur die de seksuele revolutie predikte. Maar het was vooral die onbekommerde optimistische levenshouding. Niets lag meer vast. En alles kwam goed.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Reageren? paul.vangageldonk@mgl.nl