Schutter was al een jaar bezig met aanval

Print
Schutter was al een jaar bezig met aanval

Mensen leggen bloemen bij het winkelcentrum in München waar de schietpartij plaatsvond. Afbeelding: Reuters

De schutter van München was al een jaar bezig met het idee zo'n aanslag te plegen. Openbaar aanklager Thomas Steinkraus-Koch zei dit zondag. De schutter kocht het wapen waarmee hij vrijdagavond negen mensen doodschoot via het zogenoemde darknet. Dat meldden Duitse media zondag.

Afgelopen vrijdag schoot een psychisch gestoorde scholier uit München negen mensen dood in een winkelcentrum in het noordwesten van de Beierse hoofdstad. Drie om het leven gekomen slachtoffers waren veertien jaar oud, twee vijftien, drie anderen 17,19 en 20 en een slachtoffers was 45 jaar oud. Tien mensen raakten zwaar gewond van wie er zondag nog drie in in levensgevaar verkeren.

De krant baseert zich op bronnen rond het onderzoek. De 9 millimeter Glock 17 stamt uit 2014 en had keurmerken uit Slowakije. Het darknet bestaat uit pagina's die zijn 'verborgen' op het internet. Ze kunnen alleen via omwegen bereikt worden. 

Theaterwapen
Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat het om een 'theaterwapen' dat weer schotvaardig werd gemaakt. De schutter die volgens Duitse media Ali David Sonboly heette, schoot willekeurig op mensen en had zijn slachtoffers niet speciaal heeft uitgezocht, aldus Steinkraus-Koch.

Volgens de Duitse krant was de schutter nog sterker geïnteresseerd in eerdere geweldsincidenten dan werd aangenomen. Zo reisde hij eerder af naar het Zuid-Duitse plaatsje Winnenden, waar een zeventienjarige jongen in 2009 vijftien mensen doodschoot. Hij keek daar rond en nam foto's.

Breivik
Verder werd op een computer van de schutter het ,,manifest'' gevonden van de Noorse massamoordenaar en rechtsextremist Anders Behring Breivik die 22 juli 2011 77 mensen om het leven bracht.