Toeristen mijden Nederland na aanslagen Europa

© anp

Rijke Amerikanen, Japanners en Chinezen laten Nederland links liggen vanwege de constante terreurdreiging in Europa. Amsterdamse toeristenattracties zien de bezoekersaantallen dalen.

AD

Veel toeristische trekpleisters in dehoofdstad signaleren het al: de toerist van buiten Europa blijft vaker weg. Amsterdam Marketing, de organisatie die de hoofdstad in binnen- en buitenland promoot, onderschrijft dat. Met name vakantiegangers die wat meer te besteden hebben haken af, zegt woordvoerder Machteld Ligtvoet. ,,We horen het van al onze high end-cliënts, de 4-, 5-sterren hotels en de luxe-attracties. Er zijn minder boekingen uit Azië en Amerika of ze bellen af."In Amerika geldt deze zomer een reiswaarschuwing voor Europa. ,,En Amerikanen zitten in de top-3 van buitenlandse bezoekers van Amsterdam", zegt Ligtvoet. ,,Dit is sinds Parijs en Brussel gaande. En de recente aanslagen in Nice en Duitsland maken het er niet beter op."De aanslagen in Brussel - op 22 maart - waren een omslagpunt. ,,Sindsdien zien we een dip in de komst van Aziaten en Amerikanen", zegt Nicole de Klerk van Tours & Tickets, dat jaarlijks 3 tot 4 miljoen excursies verkoopt aan toeristen. ,,Vooral Aziaten maken georganiseerde groepsreizen door Europa. Die trips worden afgeblazen. Ze denken toch dat Amsterdam naast Brussel ligt."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee