Huurhuis niet meer te betalen

© ad

De huurprijzen zijn haast niet meer te behappen voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. In de vrije sector zijn de prijzen het afgelopen jaar met 6,2 procent gestegen.

Natasja de Groot

Dat blijkt uit cijfers van Pararius, het grootste verhuurplatform van ons land. Huren van ruim 1200 euro per maand zijn geen uitzondering meer. Daarvan zijn mensen de dupe die te veel verdienen voor een sociale huurwoning en niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Bijvoorbeeld omdat ze een flexibel of tijdelijk contract hebben, zzp’er zijn of net gescheiden zijn en snel aan een andere woning moeten zien te komen. Er zijn ‘slechts’ 326.000 woningen in de gehele vrijesectormarkt beschikbaar. Juist door die schaarste maken de huurprijzen een flinke spurt, zo constateert Pararius. Veel woningzoekenden komen daardoor klem te zitten. KlemHoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft verwacht dat die spurt aanhoudt. ,,Een groeiende groep, vooral alleenstaanden en gescheiden mensen, komen klem te zitten. Een deel daarvan verdient genoeg om een huis te kopen, maar ze krijgen geen hypotheek omdat ze niet in het standaardplaatje passen. En dat terwijl ze met een woning in de vrije sector maandelijks veel duurder uit zijn.’’ TrendGemiddeld betaalt een woningzoekende in de vrije sector nu 13,50 euro per vierkante meter per maand. Vooral de steden in Noord- Holland, Utrecht en Zuid-Holland krikken dit landelijk gemiddelde flink op. Maar de trend is in het hele land te zien, ook in bijvoorbeeld Eindhoven en Tilburg. Volgens Pararius zijn de huren nu op het hoogste punt sinds begin 2010, hét moment dat het verhuurplatform voor het eerst deze gegevens is gaan bijhouden. In deze berekeningen zijn overigens niet alleen de kale huren meegenomen, maar ook gestoffeerde en gemeubileerde woningen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee