Amnesty International: “Gevangenen van staatsgreep worden gefolterd en verkracht”

© ANP

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat het geloofwaardige aanwijzingen heeft gevonden dat heel wat gedetineerden in Turkije worden geslagen, gefolterd en seksueel misbruikt.

hbvl

Veel van hen worden ook verkracht, zo zegt de mensenrechtenorganisatie. Het gaat om verdachten die (voorlopig) in de cel zitten sinds de mislukte poging tot staatsgreep 15 juli. “Het is absoluut noodzakelijk dat de Turkse autoriteiten stoppen met deze weerzinwekkende praktijken”, zegt John Dalhuisen van Amnesty International. “Het is ook noodzakelijk dat het land internationale waarnemers toelaat om de omstandigheden waarin de gedetineerden worden vastgehouden te onderzoeken.” De organisatie hoopt dus dat onafhankelijke waarnemers toegang zullen krijgen tot de detentiecentra waar meer dan 13.000 ‘verdachten’ worden vastgehouden.

Volgens Amnesty werden honderden mensen willekeurig opgepakt door de regering. Naast de mishandelingen en verkrachtingen, zouden de verdachten ook vaak geen voedsel en medicijnen krijgen, en wordt hen ook een advocaat ontzegd.

Turks premier Erdogan heeft intussen sinds de poging tot staatsgreep de periode waarin verdachten kunnen worden vastgehouden in voorlopige hechtenis verlengd van 4 dagen naar 30 dagen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee