Politie maakt jacht op drie oud-RAF-leden in Nederland

© ad

Drie zeer gewelddadige Duitse overvallers wonen mogelijk in Nederland. Dat heeft de Landelijke Eenheid vandaag laten weten.

ANP

Het gaat om de oud-RAF leden Ernst-Volker Staub (61), Burkhard Garweg (47) en Daniela Klette (57). De groepsleden hebben zich tussen 2011 tot 2016 waarschijnlijk schuldig gemaakt aan zes gewelddadige overvallen op supermarkten en twee op geldtransporten in Wolfsburg en Cremlingen.Het drietal is al sinds begin jaren 90 spoorloos en voortvluchtig. Ze waren in de jaren 80 en 90 lid van de extreem linkse RAF en zouden onder meer betrokken zijn geweest bij bomaanslagen op een gevangenis in aanbouw in 1993. De RAF, de Rote Armee Fraktion, was een links-extremistische terreurgroep. BuitEind juni kwamen de RAF-leden opnieuw in het nieuws na een nieuwe overval gepleegd te hebben in Cremlingen, niet ver van Braunschweig. De daders waren gewapend met een automatisch geweer en een antitankwapen. Ze bedreigden de chauffeur en zijn bijrijder en schoten in de lucht. Uiteindelijk wisten ze met een buit van onbekende omvang te ontkomen.De werkwijze - zware wapens en bedreigingen - komen overeen met de wijze waarop de oud-RAF-leden hun andere overvallen pleegden. Vorig jaar juni misluke zo'n overval nog in Bremen. Na een geldwagen te hebben klemgereden werd drie keer op het voertuig geschoten. Een band ging lek, het gepantserde glas splinterde en een derde kogel ging door het pantser van het voertuig.NederlandStaub, Garweg en Klette gingen ervandoor. Twee maanden geleden waarschuwden de Duitse autoriteiten al dat het voorvluchtige drietal zich weleens in Nederland zou kunnen schuilhouden. Een van hun mobiele telefoons werd eerder in ons land uitgezet. Ook werden de stafbare pleiten gepleegd ter hoogte van de grens met Nederland en ondanks actuele foto's werden ze niet in Duitsland gevonden. Omdat de criminelen in geldnood zouden zitten, wordt gewaarschuwd voor mogelijk nieuwe overvallen. Volgens de politie kan het drietal verblijven op een afgelegen boerderijtje, anoniem in een stad of voortdurend wisselen van woning en zich dan bijvoorbeeld voordoen als toeristen. ,,De verdachten zijn vuurwapengevaarlijk. Benader ze niet zelf als u ze ziet maar bel in dat geval 112."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee