Protonentherapie: wat is dat precies?

© Fotolia

Maastricht krijgt dan toch een kliniek voor protonenbestraling van kankerpatiënten. Wat betekent dat? Vijf vragen over protonentherapie.

Stefan Gybels

Wat betekent een behandeling met protonentherapie?

Met protonentherapie wordt door middel van een ‘precisiebombardement’ kwaadaadrig tumorweefsel vernietigd. Door die precieze bestraling wordt de stralingsdosis hoger en dus effectiever. Daarbij worden schadelijke bijwerkingen voor andere weefsels of organen tot een minimum beperkt. De overlevingskans voor kankerpatiënten, zonder terugkeer van de tumor, nemen toe.

Dat is toch al eens eerder in het nieuws geweest?

Jazeker. In 2007 waren plannen voor vestiging van een dergelijke kliniek op Avantis in Heerlen. In 2013 kwam Maastricht in beeld. Het ministerie van Volksgezondheid gaf vergunningen af voor klinieken in Maastricht, Groningen, Amsterdam en Delft, maar die plannen stuitten op bezwaren van de zorgverzekeraars. Zij claimden dat vier klinieken te duur zouden zijn. Ze wilden slechts met één kliniek zaken doen, om zo niet de kosten uit het oog te verliezen bij het voldoen aan hun zorgplicht. Zij vingen echter bot met hun bezwaar, waardoor de kliniek ZON PTC genaamd eind 2018 eindelijk open kan.

Waarom zijn die bezwaren met betrekking tot hoge kosten nu van de baan?

Volgens Maastro Clinic, waar de kliniek onder valt, kan tegenwoordig heel gericht worden gekeken welke patiënten in aanmerking komen voor protonentherapie en welke patiënten beter geholpen zijn met de traditionele radiotherapie, ook wel fotonentherapie genoemd. Daardoor kan de dure protonentherapie gerichter worden ingezet. Daarbij daalt de prijs van de neveneffecten va rtraditionele bestraling zoals longontstekingen, sondevoeding maar ook langdurige arbeidsongeschiktheid als mensen via protonen gerichter en minder schadelijk bestraald worden. Inmiddels zijn er al positieve gesprekken tussen Maastro en verzekeraars over de protonentherapie, die binnen de basisverzekering valt.

40 miljoen voor de bouw van die kliniek, waar gaat dat geld heen?

Vooral naar de apparatuur, die dik 25 miljoen kost. Ook bouwkundige aanpassingen van het gebouw, rente en aanloopkosten en medische ICT zijn miljoenenslurpers. Kleinere bedragen gaan naar meubilair en inventaris en advieskosten. Het geld wordt bij elkaar gebracht door twee banken, de provincie,investeringsfonds Liof, Maastricht UMC+ en Maastro zelf.

De provincie? Waarom investeert die in de kliniek?

Limburg ziet kenniseconomie, vooral op het gebied van gezondheid als speerpunt. In Maastricht wordt daarom fors geïnvesteerd in de Maastricht Health Campus, waar (soms baanbrekend) gezondheidsonderzoek wordt gedaan. ZON PTC wordt daar onderdeel van. Behalve voor patiënten, is de kliniek ook belangrijk voor onderzoek. Daarnaast levert ZON PTC 30 fte aan hoogwaardige banen op, plus extra arbeidsplaatsen voor onderzoekers die zich bezig houden met de bestrijding van kanker. De 5 miljoen van de provincie betreft overigens een achtergestelde lening.

Meer over de nieuwe behandeling tegen kanker in de krant van woensdag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee