Aanslag in Franse kerk: “Daders filmden alles"

© Het Belang van Limburg

Bij de gijzeling in de Franse kerk is de priester van de kerk gedood. Volgens verschillende Franse media werd zijn keel overgesneden door de gijzelnemers. Die werden op hun beurt door agenten gedood. Een andere gijzelaar vecht voor zijn leven. De daders handelden in naam van terreurgroep Islamitische Staat (IS), dat de gijzeling intussen opgeëist heeft. Volgens een non die aanwezig was in de kerk filmden de daders alles.

Het Belang van Limburg

De gijzeling in de kerk in het Franse Saint Etienne du Rouvray vlakbij Rouen, begon om iets voor tien uur. Toen vielen twee mannen gewapend met messen de kleine kerk binnen. Op dat moment was er een mis bezig. De twee sloten onmiddellijk de deuren en gijzelden de vier gelovigen,onder wie twee zusters, en de priester die de mis voorging.

Een zuster, die aanwezig was toen de mannen binnenvielen en kon ontsnappen, kwam er zonder kleerscheuren van af. “Ze zijn heel bruusk binnengekomen”, vertelt ze aan Le Figaro. “Ze namen de ruimte in en praatten Arabisch. Ik heb een mes gezien en ben vertrokken op het moment waarop ze agressief werden tegen priester Jacques. Ik weet niet of ze beseften dat ik gevlucht was.” De Franse politie kwam massaal ter plaatse, en ook de speciale interventie-eenheden van Raid werden opgeroepen. Rond 11 uur konden de agenten de gijzeling beëindigen. De twee gijzelnemers werden gedood toen ze buiten kwamen op het kerkplein. Journalisten ter plaatse vertelden dat ze een tiental schoten hoorden.

Priester gedood

Bij de gijzeling zou al zeker één gijzelaar gedood zijn. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken bevestigt dat het dodelijke slachtoffer de priester van de kerk is. Het gaat om de 84-jarige Jacques Hamel, die al 20 jaar lang priester was in de parochie. Hoe hij om het leven kwam, is nog niet duidelijk. Maar verschillende Franse media, waaronder de krant Le Figaro, zeggen dat zijn keel zou zijn overgesneden.

Nog volgens de woordvoerder van Binnenlandse Zaken zou een tweede gijzelaar voor zijn leven vechten. Volgens sommige bronnen zou het gaan om en van de zusters. Ook de drie andere gijzelaars raakten lichtgewond.

Islamitische Staat

Wat de achtergrond van de gijzeling is, is nog erg onduidelijk. Le Figaro meldt, nog altijd op basis van politiebronnen, dat zeker een van de daders een baard droeg. Volgens president François Hollande zeiden de gijzelnemers dat ze handelden in naam van terreurgroep Islamitische Staat (IS). “IS heeft ons de oorlog verklaard”, zegt hij.

De terreurgroep heeft de gijzeling ook opgeëist via persagentschap Amaq. De opeising is gelijkaardig aan die van IS voor andere recente aanslagen in Frankrijk en Duitsland.

Een van de twee daders, de 19-jarige A.K., was gekend bij de Franse inlichtingen- en antiterrorismediensten. Dat zeggen bronnen dicht bij het onderzoek aan het Franse persagentschap AFP. De formele identificatie van de daders, die werden doodgeschoten door de politie, is nog aan de gang.

De gekende dader had twee keer, ondermeer in 2015, geprobeerd Syrië te bereiken, om er zich aan te sluiten bij IS. Bij zijn terugkeer uit Turkije naar Frankrijk, werd hij opgepakt en aangeklaagd voor banden met criminelen verbonden aan een terroristische organisatie. Hij werd een tijd in voorhechtenis geplaatst, waarna hij onder huisarrest werd geplaatst met een enkelband. Daarnaast is er ook een minderjarige - H.B. - aangehouden, melden Franse media. Hij zou banden hebben gehad met dader A.K.

De veiligheidsdiensten zijn een grondig onderzoek begonnen. Eerst en vooral onderzoeken ze of er geen explosieven in of rond de kerk zijn aangebracht. Pas daarna kunnen ze aan het gerechtelijke werk beginnen. Het onderzoek zal in ieder geval gevoerd worden door het antiterreurparket van Parijs.

De Franse president François Hollande en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve komen naar Rouen. De Franse premier Manuel Valls heeft de gijzeling als een “barbaarse daad” veroordeeld.

Afschuw

Ook de paus Franciscus heeft gereageerd. Hij is geschokt door deze “barbaarse moord”. “Vooral omdat dit verschrikkelijke geweld plaatsvond in een kerk, waar Gods liefde wordt aangekondigd.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee